Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Şubat 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Gezegeni İzinden Yakalamak

Yer’i takip eden toz bulutu ile yapılan yeni gözlemler gökbilimcilere, yakın yıldızların etrafında Yer benzeri gezegenleri bulmada yardımcı olabilir. NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ile incelenen bu toz yapı haritalandırılarak gezegenimiz ile olan bağlantısı araştırıldı. Sonuçta ortaya çıkan veri gökbilimcilere, Güneş’in ötesindeki yıldızların etrafında dolanan gezegenlerin yörüngesinde olan toz bulutlarının nasıl göründüğünü gösterdi.

Spitzer, fırlatıldığı 2003 yılından itibaren Güneş Sistemi’ndeki kuyrukluyıldızların ve göktaşlarının sebep olduğu gezegenlerarası toz içerisinde sürüklenmektedir. Bu toz tanecikleri ilk olarak 1984 yılında Kızılöte Gökbilim Uydusu (Infrared Astronomical Satellite - IRAS) tarafından keşfedilmişti. Ayrıca IRAS bu tozların Güneş Sistemi’ne baştan aşağıya yayıldığını gösterdi. İlginç olan ise bu tozların Yer’in yörüngesinin tam arkasından seyrediyor olmasıdır.

Gökbilimciler en sonunda bu ilginçliğe bir açıklama buldular ve olayı çözdüler. Bir gezegen bu toz parçacıklarının yakınından geçtiği zaman, toz parçacıkları geçici olarak o gezegenin çekimine kapılıyor.

Spitzer’in haritalandırdığı Yer’in yeni gözlemleri, gezegenimizin yörüngesinden dolayı oluşan bu halkanın çok yoğun ve çok geniş bir küme olduğunu göstermektedir. Bu da tozun milyon kilometreler ötesinden görülebilecek olduğunu ve dev bir yol işareti gibi gezegenimizi işaret edebilecek bir yapı olduğunun kanıtıdır.

Yer benzeri gezegenleri aramak, hayatın sürdürülebileceği yeni bir ev bulunması, gezegen avcıları için oldukça önemli bir görevdir. Ne yazık ki bu gezegenler kendi yıldızları yanında çok sönük kalmaktadır. Bu durumdan dolayı da bulunmaları inanılmaz derecede zordur. Bu yüzden bugüne kadar bulunan yaklaşık olarak 450 adet Güneş Sistemi dışı gezegenin çoğunu Jüpiter gibi dev gaz gezegenler oluşturmaktadır.Bu yeni keşif küçük gezegenleri bulma konusunda oldukça yararlı olacaktır. Gökbilimciler, artık uzak yıldızlardaki bulunması zor, Yer benzeri küçük gezegenleri etraflarındaki geniş toz halkalarına bakarak bulabilecekler.


Kaynak: NASA-JPL(Spitzer)
Son düzenleyen nötrino; 5 Nisan 2016 23:30