Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mart 2011       Mesaj #9
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sadaka kimlere verilir

Sadaka nedir? Kimlere verilir?
sadaka

Sadaka Nedir?

Allah rızası için fakirlere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şey`e sadaka denir. Sadaka farz, nâfile bütün yardımlara şâmil olduğu için, zekâta da sadaka denilmektedir. Fakat sadaka deyince, ilk akla gelen nâfile sadakalardır. Sadaka vermekte, dünyevî ve uhrevî pek çok faydalar vardır.

Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Sadakalar günahlara keffâret, Cehennem ateşine karşı siperdir. Peygamber Efendimiz, bu hususta şöyle buyurmuştur:

"Bir hurma ile de olsa sadaka verin. Çünkü o bir hurma, açlığı giderir. Su ateşi söndürdüğü gibi hatâları da söndürür, yok eder." "Bir hurmanın yarısı ile bile olsa Cehennem ateşinden korunun. Onu da bulamazsanız, tatlı ve güzel söz söyleyin. (Bu da sadaka yerini tutar)."

"Üç şey iyilik hazinelerindendir. Biri de verdiği sadakayı gizlemektir" buyurmuştur. Kur`an`da da sadakalar gizli verilmeğe teşvik edilmiştir: "Eğer sadakaları gizler ve gizlice fakirlere verirseniz; işte bu sizin için daha hayırlıdır." (el-Bakare, 271). Sadakayı gizli vermenin en mühim faydası, sadakayı verenin riyadan kurtulmasıdır. Ayrıca, sadaka alanın da şeref ve haysiyeti rencide olmaktan korunmuş olacaktır.

Eğer borçlu zorluk içinde ise eli genişleyinceye kadar beklenir. Borcunu sadaka olarak ona bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır; eğer bilirseniz. Bakara Suresi Ayet 280

“Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaşmaya güç yetiremezler. Utangaç olduklarından dolayı, bilmeyenler, onları zengin sanırlar. Oysa sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük yapıp kimseden birşey de isteyemezler. Ne türden bir iyilik yaparsanız, şüphe yok ki, Allah onu bilir.” (Bakara, 273)

Gayrimüslime, zekât da, sadaka da verilmez.

Zekât ve sadaka verirken, zekât/sadaka demek gerekmez. Hediye dense de caizdir.
Her insanın,akraba çevresinde durumu bozuk ihtiyacı olan bazı kimseler vardır,bu kişiler belki size yakın belki uzak mesafededir,bunlara direk para vermek biraz onur kırıcı olabilir bu nedenledir ki para verilirken hediye olarak evine şunu al veya ailene yerime şu hediyeyi al ilet gibi bir yaklaşımla ,Zekat ve Sadaka yakın akraba çevremizden ihtiyaç sahibi birlerine verilebilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.