Arama

Molla Fenari - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Molla Fenari (1350 - 1431)
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Osmanlıların ilk şeyhülislamıdır. Mı­sır'da tahsil ve terbiye görmüş, Mem­luk Sultanı Müeyyed'in iltifatlarını görmüştür.
Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmed'­in çağrısı üzerine gelmiş ve Bursa kadılığına tayin edilmiştir (1424). Son­ra Manastır Medresesi müderrisliği de kendisine tevdi edildi. Vermiş oldu­ğu fetvalarla halkın hukukunu koru­mada dikkat çekmiş ve II. Murad ta­rafından "Müftiyyu'l-enâm" unva­nıyla ilk şeyhülislam tayin edilmiştir. Bu üç vazifeyi 6 yıl birlikte yürütmüş­tür.
Molla Fenari halk tarafından o kadar çok seviliyordu ki, cuma için camiye çıkacağı zaman halk onu gör­mek için yola dizilirdi. Sultana karşı halkın hukukunu savunmada ibretli sahneler sergilemiştir. Bir seferinde bir davadan dolayı tanık olarak gös­terilen Yıldırım Bayezid'in şahitliği­ni, onun yüzüne karşı söylediği şu sözlerle reddetmiştir:
"Hakk'a ibaret­te kusur eden Yıldırım'ın halk huku­kunda da laubaliliğe kapılıp yalan ye­re tanıklık edebilme ihtimali vardır."
Yıldırım gibi bir hükümdara böyle hitab etmesi, o devirde kadının hukuk anlayışını ve hukukun üstünlüğünü göstermesi bakımından oldukça ilgi çekicidir.
Molla Fenari bu hadiseden sonra Bursa'yı terketmişse de Yıldırım onun tekrar gönlünü almış ve Bursa'ya ge­tirtmiştir. 1402'de Timur Bursa'yı iş­gal ettiği zaman Molla Fenari de esir düşmüştür.
Hayatımn sonlarında gözleri gör­mez olmuştur. Bursa'da bir cami ve bir medrese yaptırmış, onbin ciltlik bir kütüphane kurmuştur. Nisan 1431 (H. 834)'de vefat edince kendi yaptır­dığı caminin yanına gömülmüştür.

Molla Fenari'nin bir menkabesi:

Osmanlıların ilk şeyhülislamı Molla Fenari Şeyhülislam olmadan önce Bursa kadısı idi. Onun kadılığı sırasında bir adam pazardan bir at sa­tın aldı. Fakat alışverişin hemen ar­kasından atın hasta olduğunu farket-ti. Geri vermesi gerekiyordu, ama sa­tın aldığı adamı zorluk çıkartır, atın hastalığını kabul etmez diye önce ka­dıya gidip resmi kanaldan işi sağlama bağlamak istedi. Mahkemeye gittiğin­de kadıyı (Molla Fenari) yerinde bu­lamadı, işini ertesi güne bıraktı. Fa­kat o gece öldü. Adam ertesi gün olanları kadıya anlattı, mağdur oldu­ğunu, ne yapması gerektiğini sordu. Molla Fenari, "Senin zararını ben ödeyeceğim" dedi. Adam hayretle ka­dıya baktı, "Niçin siz ödeyeceksiniz, konuyla hiçbir ilginiz ve suçunuz yok ki..." dedi. Molla Fenari, "Evet öy­le görünüyor ama aslında benim de suçum büyük. Eğer sen dün makamı­ma geldiğinde ben yerimde olsaydım, olaya müdahale eder, atı geri verdi­rir, paranı iade ettirirdim. At da sa­hibinin elinde ölmüş olurdu. Bu im­kân şimdi yok olmuştur. Senin zara­rına benim makamımda bulunmamam sebep olduğu için zararını ben ödeyeceğim" dedi ve ödedi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!