Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ürtiker ; vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntüleridir. Döküntü birden başlar.
Döküntüler genellikle kaşıntılı, kabarık, 2 milimetreden 30 santimetreye ulaşabilen değişik boyutlarda ve şekillerde görülen plaklar şeklindedir. Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dakika ile 3 saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak veya düzensiz şekil alabilirler. Kızarıklıklar bastırmakla beyazlaşıp solar. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi vardır. Tek bir ürtiker plağı 24 saatten fazla sürmez, ancak tekrarlayarak devam edebilir veya kronik bir hal alabilir..
Kurdeşen olarakta bilinen ürtiker hastalığının başlıca iki tipi vardır.
her iki tipte de döküntünün görünümü aynı, süreleri ise farklıdır.
Akut Ürtiker tipinde görülen hastalığın genelde 24 saat içinde düzelir.
Tekrarlayan ürtiker plakları nadiren bir ay kadar sürebilir. Her yaşta görülebilir. Kronik ürtikere göre daha sık görülür ve nedeni genellikle bilinir.

Kronik ürtiker ise genç erişkinlerin hastalığıdır. Bu, döküntülerin en az 6 hafta süreyle her gün veya bir iki gün arayla ortaya çıktığı tablodur. Akut ürtikere göre daha az görülür, yüzde 85 olguda neden ortaya çıkarılamaz. Ürtikeri oluşturan etken eğer cildin daha derin tabakalarını etkilerse `anjioödem` denen tablo ortaya çıkar. Anjioödem, genellikle ürtiker ile beraber görülür ..yüzde 10 tek başına görülür. Derinin alt katmanlarının, gevşek cilt altı dokusunun yaygın ödemidir. Kaşıntı olmaz, genellikle yanma duygusu vardır.

akut ürtiker nedenleri:
-Parazit, virüs, bakteri, mantar şeklindeki enfeksiyonlar,
- ilaç reaksiyonları,
-yumurta,
- fındık - fıstık,
-süt ,
- balık, kabuklu deniz ürünleri,
-tartarazin, azo boyaları,
-benzoatlar şeklindeki gıdalar ve katkı maddeleri ile
- böcek sokmaları.

Kronik ürtikerde ise sebep genellikle ortaya çıkarılamaz. Hastaların ancak bir kısmında neden bulunabilir.
Bunların başlıcaları;
-stres,
-fiziksel faktörler,
-diğer bazı cilt hastalıkları veya cilt dışı sistemik hastalıklar,
-ailesel hastalıklardır.

Öykü ve muayene sonrası doktorunuz bazı tetkikler isteyebilir. Ancak hastaların sadece bir kısmında allerji ile ilgili testleri yapmak gereklidir.
Ürtiker tedavisinde ilk basamak ; ürtikere neden olan faktörün uzaklaştırılması ve alımının durdurulmasıdır. Ancak neden kesin olarak gösterilip doktor tarafından önerilmedikçe, gereksiz yere diyet yapılmamalıdır.

Ürtikere neden olan başka bir sistemik hastalık varsa öncelikle onun tedavisi yapılmalıdır. Ürtikerin neden olduğu yakınmaların tedavisi için kullanılan başlıca tedavi seçeneği antihistaminiklerdir.

Doktorunuz bunu tek bir ilaç veya diğer ilaçlarla kombinasyon şeklinde önerebilir. Size verilen ilacı doğru zamanda ve doğru şekilde almanız çok önemlidir. Bu nedenle önerilere dikkatle uyulması gereklidir. Genel olarak ürtiker antihistaminik tedavisiyle düzelme gösterir.
Kronik ürtikerli hastalar yakınmalarını nelerin uyardığını bilip ona göre önlem almalıdırlar. Bu hastalar ürtiker tablosunun uzun süre devam edebileceği konusunda bilgilendirilmelidirler. Genel olarak ürtiker iyi seyirli bir hastalıktır. Uzun süren durumlarda bile altta yatan bir hastalık bulunması nadirdir. Hastanın semptomlarını tanıyarak, kontrol etmeyi bilmesi önemlidir.

kronik ürtikerli hastaların dikkat etmesi gereken durumlar ise şunlardır :
1-Ortam çok sıcak olmamalıdır.
2-Sıkı, yünlü veya kaba kumaştan yapılmış giysiler tercih edilmemelidir.
3-Aspirin ve benzer ilaçlardan kaçınılmalıdır.
4-Stresten uzak durulmalıdır.
5-Sıcak suyla duş alınmamalıdır.
6- Soğuktan kaynaklanan ürtikeri olan kişiler yalnız yüzmemeli, soğuk bir ortama kontrollü olarak girmelidirler.
7-Güneşten kaynaklanan ürtikerde güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.