"Elimin altında hep sözcükler vardır. Okula başladığımdan bu yana hiç bırakmadığım, yan yana, alt alta, üst üste sıralayarak hayaller kurduğum, o hayallere yolculuk yaparken bile yanımda taşıdığım...
Üzüldüğüm, güldüğüm, sevindiğim, daraldığım zamanlarda sımsıkı tutunup direnmeye çalıştığım sözcükler. Yaşamım hep onlarla geçti. Seçtiğim mesleğimin temeli bile sözcükler oldu. Sözcükler beni hiç terk etmedi, ben de onları.
Sözcüklerle yaşadığı büyük aşkı bu sözlerle anlatıyordu önceki gün kaybettiğimiz Jülide Gülizar Where Are You Going Türkçe? adlı kitabında. Türkiye nin ilk haber spikerlerinden, ilk naklen yayın, ilk röportaj gibi birçok ilk e imza atan bir isimdi. 1929 yılında Adana da dünyaya gelen Gülizar konuşmaya başladığında henüz 9 aylıktı. Ne var ki o iki yaşındayken askere giden çok sevdiği babasının dönüşünde o kadar heyecanlanmış o kadar sevinmişti ki kekelemeye başladı. İlkokul hayatı boyunca kekeledi. Konuşmasının sonra sonra kendiliğinden düzeldiğini söyleyen Gülizar Bir karış yükseklikte bir toprak parçası görsem üzerine çıkar nutuk atarmışım diyordu. Zaten haber spikeri olduğunda da kimse şaşırmadı!
Sadece iki davaya girdi
Hiç istememesine rağmen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ne girdi. Mezun olduktan sonra da sadece iki davaya girdi ve avukatlığı bıraktı. 1956 da çok istediği Ankara Radyosu nda göreve başladı. Sınavlara 1954 yılından itibaren katılmaya başladım. Ne yaptımsa beni 1956 ya kadar almadılar diye anlatıyordu o günleri. Radyonun ardından 1968 yılında başlayan televizyon yayınlarıyla birlikte TRT de haber spikeri olarak ekranlara çıktı.
Hafızalara kazındı
Ekranların ilk kadın spikeri Jülide Gülizar sunuculuğu, dili kullanmadaki özeni ve gerçekleştirdiği başarılı programlarıyla hafızalara kazındı. Yıllar boyunca Türkçenin doğru kullanımı için mücadele etti. Ona göre dil bir toplumun namusuydu:
Kendimizi ifade ettiğimiz, karşımızdakiyle anlaştığımız en önemli araç. Ama biz, bu namus ögesine, bu araca hiç de hak ettiği ilgiyi göstermiyoruz diyerek serzenişte bulunuyordu.
1981 yılında, iki yıl boyunca sürdürdüğü ve büyük ses getiren Bir Konu Bir Konuk adlı programını sonlandırıp TRT den emekli olmaya karar verdi Gülizar. Emeklilik kararını şu sözlerle açıklamıştı:
Kendi isteğimle bitirdiğim programımla birlikte TRT de sevgimin ve heyecanımın bittiğini gördüm. Benim için bir işte heyecan bitti mi, o iş de biter. İşte bu nedenle TRT den ayrılmayı düşündüm.
Emekliliğinin ardından bir dönem Cumhuriyet Gazetesi Ankara bürosunda muhabirlik yaptı, üniversitelerde spikerlik ve sunuculuk dersleri verdi, Türk Hava Kurumu nda başkan danışmanlığı ile halkla ilişkiler ve tanıtım müdürlüğü görevlerinde bulundu Gülizar. Yaptığı görevlerle eş zamanlı olarak birbirinden önemli kitaplara imza attı. Where Are You Going Türkçe? de Türkçenin nasıl yozlaştırıldığını, nasıl yanlış kullanıldığını somut örneklerle anlattı. İyi Akşamlar Sayın Seyirciler , Ah Baba Ah , Burası Türkiye Radyoları , Yaşam Sana Teşekkür Ederim de anılarını bir araya getirdi.
Bir Konu Bir Konuk ta 2 yıl boyunca yaptığı 102 bölümlük programının perde arkasını araladı. Ben Bilmem Beyim Bilir de ise Niğde Cezaevi ndeki 18 kadının öykülerini anlattı. Zatürree teşhisiyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, Türkçenin güler yüzü Gülizar ın cenaze töreni bugün Kocatepe Camii nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı nda toprağa verilecek.
Son düzenleyen Daisy-BT; 19 Mart 2011 12:07