Arama

Tenis nedir? - Tek Mesaj #7

bilge kuşağı - avatarı
bilge kuşağı
Ziyaretçi
21 Mart 2011       Mesaj #7
bilge kuşağı - avatarı
Ziyaretçi
tenis ve kuralları
Teniste oyuncuların amacı ellerindeki raketle topa vurarak ağın üzerinden geçirmek ve topu karşı sahaya düşürmektir. Vuran sporcu topu karşısındaki oyuncunun sahasına ve oyun çizgilerinin içine düşürmelidir. Karşılayan oyuncu topa, ya top havadayken ya da yerde bir kere sektikten sonra vurmalıdır. Aksi takdirde puan kaybedilir.

Oyun

Teniste bir oyun 4 puan, bir set 6 oyun, maç ise erkeklerde özel turnuvalar dışında 5, bayanlarda özel turnuvalar dışında 3 set üzerinden oynanır.

Bir oyunda tüm servis atışlarını tek bir oyuncu kullanır. Set esnasında oyuncular sırayla kendi servis oyunlarını oynarlar. Oyunda 4 puan vardır: 15 – 30 – 40 – oyun. Bu puanları sırasıyla ilk kazanan oyunu kazanır. 40 – 40 ve sonraki beraberliklerdeki duruma ise “deuce” denir. Sayıyı ilk alan oyunu kazandı demek değildir, çünkü 40 – 40 ve sonraki eşitlikler karşıdaki tenisçiye puan vermeden üst üste iki puan almayı gerektirir. Deuce’dan sonra alınan ilk sayıya “avantaj (advantage)”; ikinci sayıya da “oyun” denir.

Set

Teniste seti toplamda 6 oyun alan oyuncu kazanır. 6 – 6 oyun eşitliğinde ise tie-break oyunu oynanır ve bunu kazanan seti de almış olur. Tie-break oyunu 7 sayı üzerinden oynanır. Oyunculardan en az 7 sayıyı önce alan ve beraberlik durumunda da iki sayı üst üste kazanan oyunu alır. Bu erkeklerde 3 set, bayanlarda ise 2 settir. Beraberliklerde bir tie-break seti oynanır ve bu seti kazanan maçı kazanmış olur.

Kortlar

Tenis genel olarak her tür yüzeyde oynanabilir fakat kort farklılıkları topun hızını ve sekmesini değiştirdiğinden tenisçileri ciddi olarak etkiler. En çok tercih edilenler, toprak kort, sert kort ve çim korttur.

Toprak Kort

Kırmızı veya yeşil kilden yapılan bu kortlar, zeminin yumuşaklığından dolayı topun hızını aniden keserek çok zıplamamasını sağlar. Toprak kortta oynanan en ünlü turnuva, dört Grand Slam’den biri olan Fransa Açık (Roland Garros)’tır