Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Mart 2011       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Dış Gezegen Gözlemlerinde Yeni Kamera Tasarımı

Hawai Üniversitesi, Astronomi Enstitüsü’nden John Johnson liderliğindeki bir grup astronomun gezegenin büyüklüğünü belirlemek için kullandıkları kamera o kadar hassas ki, 1000 mil uzaklıktaki bir evin ışığının önünden bir sineğin geçişini bile yakalayabiliyor.

Mauna Kea’daki 2.2 metrelik teleskoba bağlı olan kamera, yörüngedeki gezegen, ana yıldızının önünden geçtiğinde parlaklık şiddetinde oluşan değişiklikleri kaydediyor. Bu değişiklik sistemimiz dışındaki gezegenlerin büyüklüğünün belirlenmesine imkan sağlıyor.

“Samanyolu Gökadasında, Güneş sistemimiz dışında 330’dan fazla gezegen olduğunu bilmekle beraber, yıldız geçişini görebildiğimiz ancak birkaç tanesinin fiziksel büyüklüğünü ölçme imkanımız var” diyor Johnson. Takım, alışılmışın dışında büyük çaplı olduğu düşünülen WAPS-10b isimli gezegeni inceledi. Çapını daha önceki ölçümlerden çok daha yüksek bir doğrulukla ölçmeyi başardılar ve çok yüksek yoğunlukta bir gezegen olduğunu tespit ettiler.Gezegen, WASP-10 yıldızı etrafında dönmekte ve Dünya’dan yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta.

Astronomi Enstitüsü (IfA) görevlisi astronom John Tonry’nin tasarladığı kameranın ismi Dikey Paralel İletim Görüntüleyici Kamera (Orthogonal Parallel Transfer Imaging Camera – OPTIC) ve IfA’da imal edildi. Dikey iletim dizisi (Orthogonal Transfer Array) isimli yeni bir tür algılayıcı kullanıyor. Aynı algılayıcı, dünyanın en büyük dijital kamerası olan 1.4 gigapiksellik Pan-STARRS’ta da kullanılmıştı. Bu algılayıcılar CCD’lere benzemekle beraber, daha kararlılar ve daha fazla ışık toplayabildikleri için daha yüksek keskinlikleri var.

Takım elemanlarından Joshua Winn “Bu yeni dedektör tasarımı gezegenleri inceleme yöntemimizi değiştirecek” diyor. Kameranın duyarlılığı, daha once mümkün olandan çok daha küçük gezegenlerin algılanmasına imkan veriyor. İlk defa bilim adamları Dünya büyüklüğünde gezegenleri algılayacak duyarlılığa yaklaşıyorlar.

Büyük gezegenler yıldızın daha büyük kısmını kapattıkları için parlaklık seviyesinde derin bir düşüşe sebep olurlar. WASP-10b, Jüpiter’in 3 katı kütleye sahip olmasına rağmen, hacmen sadece %6 büyük.Bu kameranın fotometrik keskinliği standart CCDlerden 3 ila 4, en iyilerinden ise 2 ila 3 kat fazla ve Hubble’dan alınan görüntülerdeki eşdeğer parlaklıktaki yıldızlar ile karşılaştırılacak seviyede.


Kaynak:Astronomy
Son düzenleyen nötrino; 5 Nisan 2016 23:33