Arama


sopar59 - avatarı
sopar59
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #2
sopar59 - avatarı
Ziyaretçi
Coğrafî bakımdan Kuzey Kıbrıs’ı, Beşparmak dağları ikiye ayırmaktadır. Güneyde Gazimağusa’dan Lefkoşa'ya kadar Meserya ovası, Lefkoşa'dan Lefke’ye kadar ise verimli Güzelyurt Ovası uzanmaktadır. Kuzeyde ise Beşparmakların eteklerinde zengin kıyı şeridinde birbirinden güzel koylar ve dağ eteklerinde bahçeler bulunmaktadır.
Lefkoşa KKTC'nin başkenti konumundadır. Gazimağusa, İskele, Girne ve Güzelyurt diğer önemli kentleridir. Kuzey Kıbrıs topraklarının % 57'si tarım arazisidir. Ülkede turunçgiller, arpa, buğday, zeytin, zeytinyağı, patates, harup, havuç gibi meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. Yeterli olmayan su kaynakları modern sulama sistemleriyle en uygun bir şekilde kullanılmaktadır.
Ada’da küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar da yetiştirilmektedir. Et, süt, peynir ve yoğurt ürünleri çok kalitelidir. Özellikle ''Hellim Peyniri“ çok meşhurdur. Ayrıca ağaçlandırma çalışmaları yapılarak adanın yeşil bitki örtüsü korunmaktadır. Uzun baharı nedeniyle arıcılık gelişmiştir.
Sanayi bakımından ise adalarda yapılan küçük ölçekte sanayi işletmelerine Kıbrıs’ta da rastlanmaktadır. Gıda, inşaat ve giyimde önemli ilerlemeler vardır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler şeklinde kurulmuş olan sanayisi, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne'de Organize Sanayi Bölgeleri ile Gazimağusa'da kurulan Serbest Liman da faaliyet göstermektedir. Elektrik enerjisi üretimi Kalecik ve Teknecik santrallarında yapılmakta ve ülke ihtiyacını karşılamaktadır.

Yaprağını dökmeyen, Çam, Turunç, Harup, Servi, Zeytin gibi ağaçların yanı sıra makilik, yaprağını döken ağaçlar, bodur ağaçlar ve çalılıklarla değişik endemik çiçek türleri Kıbrıs'ın genel bitki örtüsünü oluşturur.

Akdeniz iklimi, Kıbrıs’ın doğal zenginliğinin meydana gelmesini sağlamıştır. En yaygın orman ağaç türler Çam, Servi, Meşe ve Okaliptüs’tür. Kuzey Kıbrıs'ta doğal yetişen pek çok çeşit çiçekli bitkiler, orkideler ile Kıbrıs'ta yetişen 19 endemik bitki türü bulunmaktadır.

Kuzey sahil şeridinde eski yoldan gidilirse, nostaljik bir gezi içinde bulur insan kendini. Birbirinden güzel plajlar, koylar balıkçı barınakları ve tarihi eserleriyle, Çatalköy, Teknecik Elektrik Santrali, Algadi, Esentepe, Küçükerenköy, Tatlısu, Kaplıca, Yedikonuk, Balalan, Esenköy, Yeşilköy, Yenierenköy, Dipkarpaz bir gün içerisinde bir solukta gezilebilecek ancak doyulamayacak güzellikte yerlerdir.

Gazimağusa, Tuzla, Salamis, Yeniboğaziçi, İskele, Boğaz, Kalecik (Elektrik Santrali, Çimento ve Petrol depolarınının bulunduğu köy), Çayırova, Büyükkonuk, Bafra ( Birbirinden güzel turistik tesislerin yer aldığı bir cennet köşe), Pamuklu, Mehmetçik, Kumyalı, Ziyamet, Boltaşlı, Derince, Avtepe, Taşlıca (Adanın en güzel plajlarından birisi de buradadır), Kuruova, Kaleburnu ve Dipkarpaz, Adanın Güney sahillerini süsleyen yerleşim yerlerinden bazılarıdır.

Gazimağusa – Lefkoşa arasındaki Mesarya Ovasında pekçok yerleşim birimi bulunmaktadır. Genelde tarım ve hayvancılık yapılır. Bu yerlerden bazıları ise, Mutluyaka, Çayönü, Güvercinlik, İnönü, Beyarmudu, Pile, Akdoğan, Pirhan, Dörtyol, Pirhan, Geçitkale (Kuzey Kıbrıs’ın ikinci havalanı buradadır.), Serdarlı, Nergizli, Turunçlu, Ulukışla, Paşaköy, Gönendere, Dilekkaya, Akıncılar, Gaziköy, Demirhan, Minareliköy, Kalavaç, Görneç, Değirmenlik Haspolat, Hamitköy ’dir.

Lefkoşa-Lefke arasında da birbirinden güzel köyler bulunmaktadır. Bunların bazıları ise, Gönyeli, Alayköy, Dağyolu, (İlker Karter Havaalanı buradadır.), Dikmen, Pınarbaşı, Yılmazköy, Serhatköy, Zümrütköy, Gaziveren, Cengizköy, Gemikonağı, Bağlıköy, Bademliköy,Yeşilırmak’tır.

Girne-Lefke arasındaki kıyı ve dağlarda, Zeytinlik, Edremit, Ilgaz, Karaman (Karmi), Alsancak, Karşıyaka, Geçitköy (Geçitköy Göleti buradadır.), Çamlıbel, Kayalar, Sadrazamköy, Koruçam, Tepebaşı, Hisarköy, Akdeniz, Kalkanlı (Tarihi zeytin ağaçları ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünün bulunduğu yer), Akçay, Güzelyurt, Aydınköy gibi yerleşim merkezleri vardır.

Kıbrıs'ın ince kumlu geniş, uzun ve eşsiz sahilleri ise dünyada nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınan Caretta caretta ve Chelonia mydas kaplumbağalarının yumurtlama merkezidir. Çevre koruma duygusu çok gelişmiş olan Kıbrıs Halkı, Özel Kaplumbağa Koruma Dernekleri, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Altınkum, Alagadi, Ronnas ve diğer kumsallarda yumurtlamaya gelen deniz kaplumbağalarını özenle takip etmektedirler. Ayrıca, Akdeniz Foku da zaman zaman kıyılarda ki kayalıklara çıkmaktadır. Karpaz Milli Parkı'nda ise 250 civarında evcil olmayan “Karpaz Eşeği” özgürce yaşamaktadır.


BAKINIZ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Son düzenleyen Safi; 15 Mayıs 2018 13:49