Arama


_cevher_ - avatarı
_cevher_
Ziyaretçi
7 Nisan 2011       Mesaj #7
_cevher_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

biz münasara yapacağız benim eğitimde çevrenin önemini savunmam gerekiyor
eğitimde çevrenin önemi nedir?

Çocuk Gelişiminde Çevrenin Önemi Ve Etkisi ;


Eğitim ailede başlar. Çocuğun ana rahmine düştüğü ilk andan itibaren anne çocuğa eğitim verir. Bu eğitimde, tabi ki annenin bilgi ve eğitimine dayalıdır. Bilinçli bir anne çocuğuna daha dünyaya gelmeden eğitim vermeye başlar. Çocuk doğar ve eğitim devam eder. Eğitim, çocuğun kişisel ve ruhsal gelişiminin temel kaynaklarından biridir.
Eğitimde ailenin payı elbette ki yok sayılamaz. Ama; yaşam zorlu bir sınavdır. Ve bu sınava gerekli hazırlıkları aile tümüyle çocuğa veremez. Başlangıcını yapar ama devamını ve sonunu çevre getirir.
*
Çevre bireyin gelişiminde en önemli unsurlardan biridir. Ailede başlayan eğitim, okul hayatının başlaması ile birlikte çevreden alınan eğitime dönüşür. İnsanlar, hayat şartları, yaşam mücadeleleri, hayatın zorlukları, kısacası yaşamak için gerekli olan; Başka bir tabirle yaşam sınavını geçmek için gerekli olan jokerlerdir. Bu jokerleri birey ne aileden alabilir, ne de okuldan. Bunları yaşayarak kendi öğrenir. Kendi yanlış ve doğrularını kendi belirler. Bu onun için yaşam sınavında bir anahtardır.
Okul hayatının bitişi ve iş hayatının başlangıcı ile birey aileden tamamen kopar. Bu zamana gelene kadar kazandığı jokerler ona iyi bir hayat sağlayabilir. Ve unutmamak gerekir ki jokerler hiçbir zaman bitmez. Çevre her zaman yeni bir şeyler öğretir.
*
Çocuğun Gelişiminde Çevrenin Etkileri Nelerdir
Çocuğun gelişiminde yaşadığı çevre çok önemli bir role sahip. Çocuklar yaşadıkları çevrede ne kadar çok şey görür ve deneyimleyebilirlerse o kadar çok şey öğrenirler. Elbette ki çocuğunuza sunacağınız çevrenin mümkün olduğunca çok unsurlu olmasını ve bu unsurların çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkilemesini sağlamak sizlerin elinde.
Uzmanlar 0-6 yaş periyodundaki çocuklar için “yaşadığı ortam onların okuludur” tanımlamasını yapıyorlar. Çünkü bu yaşlardaki çocuklar okuyup yazamadıkları için sadece çevrelerinde olan şeyleri öğrenebilir, anlayabilir ve deneyimleyebilir. Bu nedenle ilk altı yıl çocukların çevresiyle olan ilişkilerini maksimum seviyede tutmak ve bu ilişkinin olumlu yönde olmasını takip etmek ailenin en önemli sorumluluklarından biridir.
*
Neler Yapabilirsiniz?
-Çocuğunuza oyun oynayabilmesi için bir mekan hazırlayın, bu mekanın kendi odasında olmasına özen gösterin.
-Çocuğunuzun farklı gelişim özelliklerine (dil gelişimi, zeka gelişimi…) göre oyuncaklar almaya çalışın.
-Çocuğunuzun öğrenme tarzına uygun materyaller edinmeye çalışın, örneğin çocuğunuz duyarak öğrenmeye yatkınsa ona eğitici kasetler alın, görerek öğrenmeye yatkınsa resimli kitaplar edinin.
-Çocuğunuz oyun oynarken ona eşlik etmekten çekinmeyin, oyun esnasında ona çeşitli sorular sorarak oyunu ve olayları daha iyi anlamasını sağlayın.
-Çocuğunuzun odasında oyuncakları ve malzemelerini koyabilmesi için gerekli depo yerleri, dolaplar ve raflar oluşturmaya çalışın.
-Hazırladığınız bu saklama yerlerine çeşitli işaretler ve şekiller yapıştırarak malzemelerin ve oyuncakların yerlerini belirlemeye çalışın. Böyle yaptığınızda çocuğunuz oyuncaklarını toplamak konusunda zorlanmayacak ve sorumluluğunu kolayca yerine getirecektir.
-Çocuğunuzun güvenliğine uygun materyal seçimi yapın. İçeriğinde çocuğunuzun sağlığını etkileyecek herhangi bir maddenin kullanılmadığına dikkat edin. Bugün bir çok ülkede kabul gören “CE” amblemli çocuk oyuncaklarını almaya özen gösterin. Çünkü bu amblem çocuğunuzun sağlığını etkileyen hiçbir maddenin o oyuncağın yapımında kullanılmadığını gösterir.
-Çocuğunuzun odasında gerekli düzenlemeyi yaparken yerleşimin çocuğunuz için herhangi bir tehlike unsuru içermediğine dikkat edin. Çok yüksek dolaplar ve raflar kullanmaktan kaçının. Yüksek dolaplar ve raflar çocuğunuz için hem kullanışsız hem de tehlikeli olabilir.
*
Çevrenin çocuğun davranışlarına etkisi:
Çocuklar zengin imkanlara sahip bir çevrede çok daha fazla unsuru tanıyabilecekleri için gelişimleri de diğer çocuklara oranla daha iyi olacaktır. Zengin çevre pahalı oyuncaklar ya da malzemelerden oluşmuş çevre anlamına gelmez, zengin çevre çocuğa deneyimlemesi için birçok olanak sunan çevredir. Maddi imkânlarınızın iyi olmaması, burada kastedilen çevreyi oluşturmanıza engel değildir. Çocuğunuza evinizde var olan farklı nesneleri tanıtarak ve bu nesneleri denemesini sağlayarak da çocuğunuz için gerekli olan “zengin çevreyi” oluşturabilirsiniz.
*
Çocuğunuz farklı unsurların bulunduğu bu çevrede yaratıcılığını geliştirmek, farklı maddelerin kullanımı öğrenmek, gerekli neden-sonuç ilişkilerini kurmak ve problem çözebilmek gibi gelişimini olumlu yöne etkileyecek bir çok aktiviteyi gerçekleştirir. Ancak çeşitli unsurların bulunmadığı bir çevrede çocuklar istedikleri gibi oynayamayacak ve gelişimlerini tamamlayamayacaklardır. Bunun sonucunda da farklı şeylere yöneleceklerdir, örneğin televizyonlar ve bilgisayarlar gibi. Bu olumsuz sonuçları engellemek sizlerin elinde, yapmanız gereken tek şey ise en iyisi için imkanlarınızı zorlamak.


kaynak




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.