Arama

Güneş Rüzgarı - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Nisan 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş Rüzgarı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

150639main j1655 ill disk

Güneş'ten bütün doğrultularda yayılan, esas olarak proton ve elektronlardan oluşan iyonlaşmış parçacık seli. Ortalama enerjisi kozmik ışınlarınkinden çok daha azdır. Hızı saniyede 350-800 km. arasındadır. Parçacıkların sayısı ve hızları Güneş lekeleri ve püskürtüler gibi Güneş'in faaliyet dönemlerinde artar. Güneş rüzgârı, manyetosfer adı verilen bir bölge yaratarak Dünya'nın manyetik alanının biçiminin simetrik olmayışına yol açar. Yani, kuvvet çizgileri rüzgârın yönü boyunca uzanıp gider. Güneş rüzgârının şiddetinin değişmesi yerin manyetik alanının şiddetini de değiştirerek manyetik rüzgârlara yol açar ve radyo iletişimini etkiler.

Güneş rüzgârı, bir yıldızın üst atmosferinden salgılanan yüklü parçacıklar (ayrıca plazma) akımıdır. Güneş dışında yıldızlar söz konusu olduklarında yıldız rüzgârından söz edilir.
Çoğunlukla, yıldızın yüksek ısı düzeyi ve kendi devinim hızları sayesinde, yerçekiminden kurtulabilen yüksek erkeli (enerjili) eksiciklerden (elektronlardan) ve önelciklerden (proton) (1 keV yakınlarında) oluşur. Güneş rüzgârına doğrudan bağlı olaylar arasında, Yer'deki elektriksel güç merkezlerini etkisizleştirebilen yermıknatıssal fırtına, kutup ışıkları, ve kuyrukluyıldızların kuyruğunun Güneş'den ters yönde olması sayılabilir.
Güneş rüzgârının incelenmesinde kullanılan ısı erkesi tabanlı savlar, 1960'lara varıldığında, ısısal hızlandırmanın parçacıkların hızını açıklayamamasının kesinleşmesi ile geçerliliklerini yitirdiler. Bu bağlamda, son yıllarda Güneş atmosferinin mıknatıssal alanının etkisine ağırlık verilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 29 Mart 2016 02:10