Arama

Osman Hamdi Bey - Tek Mesaj #3

hayalgözlüm207 - avatarı
hayalgözlüm207
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #3
hayalgözlüm207 - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Osman Hamdi Bey3.jpg
Gösterim: 2279
Boyut:  41.1 KB
Osman Hamdi Bey

(1842 İstanbul - 1910 İstanbul),
ressam, müzeci, bilim adamı ve arkeolog.

Sadrazam Ethem Paşa'nın oğludur. Paris'e hukuk öğrenimi için gittiyse de güzel sanatlara olan tutkunluğu nedeniyle öğrenimini yarım bırakıp Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam etti. On iki yıl süreyle Paris'te yaşadı. Akademik çalışmaların yanı sıra, Paris'te, ünlü ressamlardan özel dersler alarak bu konuda kendini daha da yetkinleştirdi. Arkeoloji bilimine aşırı ilgisi vardı. Paris'ten İstanbul'a dönüşünde saraya alındı ve "Teşrifatı Hariciye" görevinde bulundu. Daha sonra memuriyetten çekilerek salt resimle ilgilenmeye başladı ve birçok yabancı sergiye katıldı.

1881 yılında, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin müdürlüğüne atandı. Bu müzenin kurulmasında ve açılmasında da büyük katkıları oldu. Bu görevde bulunduğu sırada, müzeyi zenginleştirmek amacıyla birçok yerde kazılar yaptırdı. 1887 yılında Sayda yakınlarında yapılan bir kazıda Fenikelilere ait çok değerli eserleri
İstanbul'a aktararak yaygın bir ün kazandı. Onun tarafından hazırlanmış olan müzeler hakkındaki yönetmelik bugün bile geçerliliğini korumaktadır. Bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi (Güzel Sanatlar Akademisi) olan Sanayii Nefise'nin kurucusudur.

Osman Hamdi Bey'e Oxford Üniversitesi tarafından fahrî doktorluk unvanı verilmiştir. Yapıtlarında Doğu'ya özgün eşya ve insan figürlerini büyük bir ustalıkla incelemiş olup klasik resimde de yaygın bir ün kazanmıştır. Bugün Türk sanat tarihinin önemli adlarından biri olan Hamdi Bey, özellikle Topkapı Sarayı Müzesi'nin şimdiki durumuna gelmesinde de büyük rol oynamıştır.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 17 Ekim 2016 17:17