Arama


pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelik döneminde hormonal dengenin değişmesi dişeti sağlığını doğrudan etkiler. Kızarıklık şişlik ve kanamayla kendini gösteren bu durum ağız bakımına özen gösterilmezse daha kötü bir hal alıp hamilelik gingivitisi dediğimiz bir dişeti hastalığına dönüşür. Anne adayının beslenmesine dikkat etmeyip fazla abur cubur yemesi özellikle şekerli ve nişastalı besinlerin tüketilmesi zaten hassas olan ağız ortamında bir de diş çürüklerinin oluşması için ideal bir zemin hazırlar. Ki bu tür bir beslenmenin ne anneye ne bebeğe hiçbir faydası olmayacağı gibi annenin gereksiz bir şekilde fazla kilo almasıyla sonuçlanır.

Hamilelik süresince beslenme bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. CDA vitaminler fosforkalsyum ve protein yeterli miktarda alındığında doğacak çocuğun dişlerinin sağlam olmasını sağlar. Bu sayede anne de hem kendi sağlığının hem ağız sağlığını koruyabilir. Bunların yanı sıra düzenli olarak dişlerin fırçalanması düzenli olarak dişhekimi kontrolünde olunması diştaşı temizliğinin ihmal edilmemesi çok önemlidir.

Düzenli dişhekimi kontrolünde olan bir annenin hamileliği boyunca diş problemi yaşaması çok zordur. Hatta anne adayı hamileliğe karar verdiğinde dişhekimine kontrole gitmeli ağız sağlığının yerinde olduğundan emin olmalıdır. Hamilelik sırasında meydana gelebilecek herhangi bir problem durumunda hekim bebeğe zarar ververmeyecek şekilde fazla komplike tedavilere girmeden gerekli müdaheleleri yapabilir.Ancak özellikle hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayında kadın doğum uzmanından onay almadan ilaç kullanılmamalı hamilelik boyunca röntgen çekilmesinden kaçınılmalıdır


Dt. Ceyda Uysal Diş Hekimliği