Arama

Kutsal Yerler - Medine - Tek Mesaj #6

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Nisan 2011       Mesaj #6
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Medine
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Arababistan'ın Müslümanlar ta­rafından ikinci derecede mukaddes kabul edilen meşhur şehridir. Hz. Muhammed (SAV) ve ilk üç halife dev­rinde hükümet merkezidir.
Medine'nin Hz. Peygamber'in Hicret'inden önce­ki asıl adı Yesrib idi. Hz. Peygamber lügatte "fesat" ifade ettiğinden do­layı Yesrib kelimesini hoş görmemiş ve bu şehre "Medine" adını vermiş­tir. Evs ve Hazrec kabilelerinin ata­ları Mahrib şeddinin yıkılmasından sonra Medine'ye gelmiş ve daha eski tarihlerde buraya gelip yerleşmiş olan Yahudilerle mücadele ederek onları şehir dışına sürmüşlerdir. Evs ve Hacrec kabileleri Akabe'de Hz. Peygam­ber ile buluşarak İslamiyet'i kabul et­miş ve döndüklerinde samimi birer İs­lam davetcisi olmuşlardır. Onların fe­dakârca çalışmaları sayesinde Medi­ne'de Müslümanlık süratle yayılmış­tı. Medineli Müslümanlar Akabe'de­ki biatları sırasında Hz. Peygamber'i Medine'ye davet etmişler ve onu can­larını ve namuslarını (korudukları gi­bi) koruyacaklarına söz vermişlerdi. Peygamber de Mekke ve Taif'de kar­şılaştığı zorluklar sebebiyle İslamiyet'i yaymak üzere Medine'ye hicret etmiştir (M.622). İşte bu tarihten itibaren Yesrib Hz. Peygamber'in emriyle Me­dine diye anılmaya başlanmıştır. Me­dine Hicret'ten sonra kurulan İslâm Devleti'nin merkezi olmuş ve giderek gelişmiştir. Hz. Peygamber Mekke'­nin fethinden sonra Ensar ile (Medi­neli Müslümanlar) birlikte geri Medi­ne'ye dönmüş, vefatına kadar (H. 11/632) orada yaşamış ve orada toprağa verilmiştir.
Medine Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman za­manında da İslâm ve Devleti'nin mer­kezi olmuş, ancak Hz. Ali H. 36/656 yılında bir daha dönmemek üzere Me­dine'yi terk etmiş ve hilafet merkezi olarak Kufe'yi seçmiştir. Emeviler devrinde Küfe'nin yerini Dımaşk (Bu­günkü Şam) almış ve Medine hadise­lerden uzak bir eyalet şehri haline gel­mişti. Abbasi iktidarı sırasında Hz. Ali taraftarlarından bazıları Medine'­de isyan çıkarmışlar ise de bu isyan­lar silah zorulya bastırılmıştır.
Medi­ne'de Osmanlı hakimiyeti 1517'de Yavuz Sultan Selim zamanında baş­lamış ve Birinci Dünya Harbi sonu­na kadar devam etmiştir. Bu tarihten sonra şehir Suudiler'in eline geçmiş­tir. Halen Suudi Arabistan krallığı­na aittir.
Hz. Peygamber'in türbesi­nin (Ravza-i Mutahhara) bulunduğu Medine'ye gayrimüslimlerin girmesi yasaktır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!