Arama


Theni's - avatarı
Theni's
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #7
Theni's - avatarı
Ziyaretçi
Değerli Meslektaşlarım,
“Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ikinci safhası için Dünya Bankası tarafından Haziran (2009) ayında verilen 75.13 milyon Dolar tutarındaki yeni bir kredi ile “Sağlıkta Dönüşüm” devam ediyor. Programın sacayaklarını Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (2008), Aile Hekimliği (2004) ve Kamu Hastane Birlikleri olarak özetlemek mümkün. Bu düzenlemeler ile Türkiye sağlık hizmet sunumunun kurumsal ve yapısal işleyişi ve süreçleri topyekûn değiştirilmiş ve değiştirilmeye devam etmektedir.
2008 yılında SSGSS Kanunu ile sosyal güvenlikte birçok hak kaybına yol açan yeni bir dönem başladı. Bundan önce 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumları’nın (Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK) birleştirilmesiyle oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu ve yine pilot uygulamalar ile sürdürülmekte olan Aile Hekimliği Sistemi bugüne kadar gerçekleştirilen programın en temel bölümlerini oluşturuyor. Önümüzdeki dönem için Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nın ve üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasını öngören Yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi ile Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın öngördüğü değişimlerin çoğu gerçekleşmiş olacak.
Yaşanan bu dönüşümün Türkiye toplumunun büyük bir bölümünü oluşturan çalışan kesimlerin temsilcilerinin onay ve görüşleri alınmadan gerçekleştirilmiş ve gerçekleştiriliyor olması Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde geldiği “aşama” ile açıklanmalıdır. Bu Rapor’un hazırlanma sebebi, birçok emek ve meslek örgütü gibi Türk Eczacıları Birliği'nin görüşleri de alınmadan sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir ayağı olan Aile Hekimliği Sistemi hakkında, elde bulunan ve Bölge Eczacı Odaları aracılığıyla yapılan anket sonuçlarınca elde edilen bilgilerin eczacılık camiası ve kamuoyu ilepaylaşılması isteğidir. Sağlık çalışanlarının örgütlü temsilcilerine yönelik siyasi iktidar tarafından sürdürülen bu görmezden gelme sürecinin bir an evvel sonlandırılması ve sağlık alanına ilişkin düzenlemelerin konunun asıl sahipleri olan sağlık çalışanlarının temsilcileri ile sürdürülmesini temenni ederek bu çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.
Bu raporun ilk hali Birliğimizin web sitesinde (Türk Eczacıları Birliği - Anasayfa) yayınlandı. Yayınlandıktan sonra birçok emek ve meslek örgütü tarafından ve sağlıkalanı araştırmacıları tarafından referans olarak kullanıldı. Daha sonra bu ilk metin genişletilerek elinizdeki kitap oluşturuldu. Özellikle diğer ülkelerde uygulanmakta olan aile hekimliği uygulamaları da rapora eklendi ve karşılaştırma yapabilmek için uygun bir biçim verildi. Bununla birlikte, sahadan elde edebildiğimiz veriler ışığında Türkiye'deki uygulamaya ilişkin de veriler bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle bu çalışmanın sizlere ulaşması için hazırlamış olduğumuz anketleri cevaplayarak pilot uygulamalar hakkında gerçek bilgilere ulaşmamızı sağlayan Bölge Eczacı Odalarımızın sayın yöneticilerine ve üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonraki çalışmalarımızda da Bölge Eczacı Odalarımızın sahadaki gerçek verilere ulaşmamızı sağlayacaklarından eminim.
Sağlıkta Dönüşüm sürecinde yaşananları daha iyi anlayacağımızı düşündüğüm bu kitabın eczacılarımıza ve sağlık alanındaki tüm meslek gruplarına faydalı olacağını umuyorum.
Ecz. Erdoğan ÇOLAK
Başkan
Son düzenleyen Safi; 28 Mayıs 2016 22:08