Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pop müzik tarihçesi
Pop müzik, genellikle popüler müzik gününde ve zamanında hit olan, tutulan müzik yerine kullanılsa da aslında popüler müziğin bir alt grubudur. Dünyada 1940'lara dayanan bir tarihi vardır. Günümüzde birçok Rock, Hip Hop, R&B ve Country türlerine de dokunan pop müzik, tam olarak tanımlanmakta zorluk çekilen bir kavramdır. 1980 öncesi pop müzikte yer alan isimler; Seyyal Taner, Neco, Atilla Atasoy, Coşkun Demir, Güzin ile Baha örnek verilebilir. Besteci olarak ise; Melih Kibar, Çiğdem Talu, ve Zeynep Talu önde gelen isimlerdendir.

1980 sonrası Türkiye'de her yapılan çalışma pop olarak adlandırılmaya başlandı. Her anlamda yozlaşan ve gerilemeye başlayan toplumsal kurumlar arasında şüphesiz sanat çevresi de vardı. Susturulan sanatçılar, bir şekilde bir şeyler üretmek zorundaydılar. Bu ürettikleri de 12 Eylül cuntasının getirdiği dikta yönetimin baskısı altında idi. Bu şekilde piyasaya hitap eden, ticari amaçlı, söyleyecek bir şeyi olmayan boş ve yoz bir müzik ortaya çıktı.Bu durum doksanların sonuna kadar devam etti. 2000'li yıllardan itibaren dünya müziğiyle takipte olan, genç sanatçı bir nesil ortaya çıktı. Bu nesil Türk Pop Müziğine yeni bir soluk ve nitelik kazandırdı.

Pop müziğin zirve yaptığı yıllar 1990'lardı. 2000'lerden sonra Rock, Metal ve Rap müziğin kalitesinin artmasından ve dinleyici kitlesinin genişlemesinden dolayı düşüş içerisindedir.

Popun Kralı olarak Michael Jackson gösterilir. Kraliçesi ise Madonna'dır. 80li yıllarda Çıkışını yakalayan Jackson Tüm dünyada King Of Pop olarak bilinir.Gerek dansı gerekse müziği bu tezi doğrular niteliktedir. Günümüzde Türkiye'de pop müziğin önde gelen isimlerine Tarkan, Gülben Ergen, Hande Yener, Serdar Ortaç örnek olarak gösterilebilir.
Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2018 04:39