Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Nisan 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alerji

Herhangi bir maddeye karşı duyarlı olan kişinin o maddeye karşı gösterdiği tepki.

Önceleri aşırı duyarlık olarak adlandırılan bu durum için bugün alerji terimi kullanılmaktadır. Alerjik belirtiler solunan, içilen, dokunulan maddelerden, böcek ısırmaları ve enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar. Güneş ışığı ya da sıcak ve soğuk, bakteriler, mikroorganizmalar ve bağırsaklardaki diğer parazitler alerjik tepkileri şiddetlendirir.

Alerji oluşturan madde vücuda girdiği zaman organizma, virüsler ya da bakterilerce hücuma uğradığında gösterdiği tepkinin aynısını gösterir. Vücut daha sonraki saldırıları etkisizleştirmek için antikorlar oluşturur. Vücudun ürettiği bu antikorlar doku yüzeylerine yapışırlar ve alerji yapan madde vücuda yeniden girdiği zaman dokudan ayrılıp alerjik maddelere saldırırlar. Bu olay sonucu, hafif bir doku zedelenmesi olur, bu da kan dolaşımı yoluyla deride ve mukoza zarlarında alerjik belirtiler oluşturan histaminlerin serbest bırakılmasına yol açar.

Alerjik bir tepkinin oluşması için iki koşul gereklidir: 1) Kişi, öncelikle belirli bir maddeye karşı duyarlık kazanmalıdır; çoğu kez, bu duyarlığın farkında olmayabilir. 2) Daha sonra, o belirli maddeyle yeniden karşılaşmalıdır. Alerjinin kalıtımsal olduğu da iddia edilmektedir. Böbreküstü bezlerinin alerjik tepkilere katkıda bulunduğu, aynı zamanda duygusal nedenlerin de alerjiyle ilgili olduğu görülmektedir. Alerjik bir hastalık olan saman nezlesi, gözleri ve burun mukozalarını etkiler. Bazı alerjiler, sindirim bozuklukları, şiddetli baş ağrıları, baş dönmesi ve bulantı yapar. Besin alerjilerine daha seyrek rastlanır. Kimyasal maddelerin büyük bir çoğunluğu alerjide etken olabilir. Tedavi için çeşitli ilâçlar kullanılır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.