Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Genelde salgın şeklinde ve yaz-sonbahar aylarında görülür. Tifo kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini etkiler. Hastalık etkeni Salmonella typhi adlı bir bakteridir. Bu mikrop vücuda girdikten 7-15 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Mikrop, tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur. Belirtiler * Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk ve baş ağrıları * Birkaç gün sonra ateşin yavaş yavaş yükselmesi * İştahsızlık * Burun kanaması * Bronşit * Mide ve bağırsak bozuklukları ile birlikte ishal * Bir kaç gün sonra ateşin de biraz daha artmasını takiben göğüste, karında ve sırtta pire ısırığına benzeyen kırmızı lekelerin belirmesi * Tansiyonun düşmesi, nabzın yavaşlaması * Hastalığın üçüncü haftasında karnın gerginleşip şişmesi * Bağırsak kanamaları * Bademciklerin iltihaplanması * Kilo kaybı * Üçüncü haftanın sonlarından itibaren, ateş düşmeye ve diğer belirtiler kaybolmaya başlar. Tedavi * Bol su içilmelidir. * Protein ve karbonhidrattan zengin sindirimi kolay besinler verilmelidir. * Bakteriye karşı antibiyotik verilir. Bu antibiyotiklerde tercih sırası Kloramfenikol, Ampisilin(veya Amoksisilin) ve Trimetoprim-Sulfametoksazol'dur. Korunma * İçme ve kullanma sularının kontrolü * Besin hijyeni * Lağım ve kanalizasyon tesislerinin hijyen şartlarına uygun duruma getirilmesi * Tifo aşısı: Kesin koruyucu değildir. Ölü tifo aşısı % 51-67 oranında koruyuculuk sağlar. Canlı atenüe oral aşı ise yakın oranlarda koruyuculuğa sahiptir ve yan etkileri daha azdır. Alıntıdır-
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 22:55