Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mayıs 2011       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Gezegensi Çiftler

Gezegenlerin etrafında dönen küçük gök cisimlerine uydu adını veririz. Genellikle bundan anladığımız, bir gezegenin çevresinde dönen irili ufaklı “Ay”lardır. Ancak yeni keşifler bu kavramı değiştirmeye başladı. Güneş sistemini yakından inceleyen keşif uydularının çektiği fotoğraflar, pek çok gezegensinin etrafına dolanan uydular olduğunu gösteriyor.

Gök bilimciler, 145 km. lik bir kayanın 800 km. uzağında dönen 15 km.’lik bir uyducuğun keşfedilmesini hiç ummuyorlardı. Bir süre sonra, birbirine çok yakın çapta iki gezegensinin ortak ağırlık merkezi etrafında dolanarak yolculuk ettiği görüldü. Matematik kurallarına göre, bu derece küçük gök cisimlerinin zayıf çekim gücü, uyduyu yörüngede tutamamalı.

Güneş’in çekimi, bu beraberlikleri kolayca bozacak güçte. Buna rağmen eşleri ayıramıyor. Bu kadarla da bitmiyor. Genellikle düzensiz şekilli olan gezegensilerin çekim alanı da düzensizdir ve yörüngelerinde dönmeyi daha da imkânsız hale getirir. Bu küçük uyduların, gezgin göktaşlarına hedef olup parçalanmadan kalabilmiş olması ise ayrı bir merak konusu. Bir görüşe göre bu çiftler, gezegensilerin çarpışması sonucunda oluşan parçaların, bir şekilde birlikte kalması ile ortaya çıkıyor. Ancak, çiftlerin temel yapısının birbirinden çok farklı olabilmesi, bu savı çürütüyor. Bu sorunun cevabını gezegensileri yakından inceleyecek olan uydular verecek. En az on, hatta yirmi yıl daha beklememiz gerekiyor.

Kaynak:Space
Son düzenleyen nötrino; 5 Nisan 2016 23:52