Arama

Doğal Afetler - Erozyon - Tek Mesaj #12

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ülkemizde Meydana Gelen Erozyon ve Nedenleri
Erozyon
Erozyonun kelime anlamı: bir varlığın bir değeri yerine getirilemeyecek şekilde yok olmasıdır. Toprak biliminde ise; yeryüzündeki ana materyalin çeşitli etkenlerle aşınıp taşınması olayıdır. Erozyon, tabiatın normal süreci içinde meydana geliyorsa normal erozyon; insanın tabiattaki toprak, su ve bitki arasındaki dengeyi bozucu nitelikteki müdahaleleri sonucu meydana geliyorsa hızlandırılmış erozyon adını almaktadır. Normal erozyon, genellikle insan müdahalesi olmayan yerlerde görülür ve çok yavaş olarak gelişir. Meraların aşırı derecede otlatılması, ormanların tahrip edilmesi ile daha az korunan toprak, su ile kolayca taşınabilmektedir ve erozyon hızlanmaktadır.

Erozyon Çeşitleri

1)Su Erozyonu
2)Rüzgâr Erozyonu

Erozyona Etki Eden Faktörler
1)İklim
2)Topografya
3)Toprak Özellikleri
4)Bitki Örtüsü
5)İnsan Faktörü

Erozyonun Zararları
  • -Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır.
  • -Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelip, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak, büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar.
  • -Meraların yok olması hayvancılığın gerilemesine neden olurken, gelirin azalması ve iş olanağının daralması sonucunu doğurur. Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır.
  • -Erozyon sonucu taşınan verimli topraklar, baraj göllerini doldurarak, ekonomik ömürlerini kısaltır.
  • -Yeşil örtü ve toprağın elden gitmesi ile ortaya çıkan iklim değişikliği ve bozulan çevre dengesi sonucunda, vahim boyutlarda doğal varlık kaybedilerek ekonomik zarara uğratır.
  • -Bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur sularını emmemediğinden, doğal su kaynakları düzenli ve sürekli olarak beslenemez.
  • -Kaybedilen toprak örtüsünün yeniden oluşması için binlerce yıl gerekir.
Son düzenleyen Safi; 14 Mart 2016 09:34