Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
08:14, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 07 Aralık 2025 - 08:15
Arama
MaviKaranlık Forum
Oscar Niemeyer
-
Tek Mesaj #6
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011
Ziyaretçi
104 Yaşında Bir Delikanlı: Oscar Niemeyer
Mimarlık benim ideallerimin ifade aracıdır: sade olmak, herkes için eşit bir dünya yaratmak, insanlara iyimserlikle bakmak, herkese bir hediyedir. Ben sadece genel mutluluğu istiyorum. Bunda kötü ne var?
Oscar Niemeyer
Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, kısa adıyla Oscar Niemeyer, uluslar arası modern mimarinin öncülerindendir. Betonu estetik hedeflere yönelik bir plastik malzeme olarak kullanmanın öncülüğünü yapmıştır. 17 aralık 1907’de Brezilya’da doğan Oscar Nimeyer’in dedesi Brezilya Anayasa Mahkemesinden sorumlu devlet bakanıydı. Babasına ait matbaada ilk gençlik yıllarında çalıştı ve eğitimini Brezilya’da Escola de Belas Artes’de mimar-mühendis olarak tamamladı. (Güzel Sanatlar Okulu)
1936 yılında başladığı meslek yaşantısını sürdürüyor. Ünlü yapıları arasında; Brezilya Ulusal Kongre Binası, Assisili Francesco Kilisesi, Palácio da Alvorada, Brasilia Katedrali bulunmakta. Politik kişiliği, mimar kişiliği, sosyal sorumluluğu, estetik duruşu ile çağımız mimarisinin en önemli isimleri arasında yer almakta.
Kendisi Brezilya’nın döneminin önemli isimlerinden Lucio Costa ve Carlos Leao’nun bürosunda meslek yaşantısına başlamış,1939 yılında New York Dünya Fuarında Brezilya’nın pavyonunu tasarlayarak ismini duyurmuş, ardından ülkesinde önemli projelere imzasını atmıştır.
Bu dönemde inşaatı başlayan Brazilya kentinde gerçekleştirdiği çalışmalarla, Uluslararası Modern Mimarlığın önde gelen isimleri arasında yerini almıştır.
Tüm yaşantısı boyunca “baldırıçıplaklardan yana” politik bir duruşu olan Niemeyer, Brezilya Komünist partinin önce üyesi daha sonra bir dönem başkanlığı görevini yürütmüştür. 1964 yılında Brezilya’da gerçekleşen askeri darbe sonucunda ofisine defalarca baskınlar düzenlenmiş, çalışmalarına el konulmuş ve büyük baskılarla karşılaşmıştır. Bunun üzerine gittiği Avrupa’da çalışmalarına devam etmiştir. 1985 yılına kadar ülke dışında yaşamış ve çalışmalarını sürdürmüştür.
Niemeyer’in mimarisi mekan kullanımına getirdiği alışılmamış yenilikler ve mekan büyüklükleri ile tanınmış zaman zaman da eleştirilmiştir.
Politik kimliği ile tasarladığı heykeller
• 1982: Fonseca Amador’a için yapılmış heykel, Nikaragua
• 1986: “İşkenceye Sonsuza Kadar Hayır”, Rio de Janeiro, Brezilya
• 1988: Dokuz Kasım Heykeli (Kasım 1988’de gerçekleşen grevde ölen üç işçinin anısına), Volta Redonda, Brezilya
• 1989: El Heykeli, Mimar bu çalışmasını Latin Amerika’nın mücadelesine adamıştır. São Paulo, Brezilya’da bulunmaktadır.
• 1991: Goree Adası Anıt Heykeli, Largo Dakar, Senegal
• 1995: Prestes Heykeli, Santo Ângelo, Brezilya
• 2007: “Bir Kadın, Bir Çiçek Dayanışma” Heykeli, Paris
• 2007: “Küba için Heykel” (bağış), Havana, Küba
Mimdap
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 08:15
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz