Arama


nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2011       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Devir, evde tasarruf devri!

Geçim zorlukları nedeniyle özel ihtiyaçlarınızdan kısıyor olabilirsiniz fakat bunun yeterli olmadığını düşünüyorsanız ev işlerinde de tasarruf yapmanın yollarını bilmelisiniz. Böylece hem aile bütçesine katkıda bulunur hem de para biriktirme şansı yakalayabilirsiniz.
BULAŞIK MAKİNELERİ
- Bulaşıkları, bulaşık makinesine koymadan önce soğuk suda çalkalayın.
- Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayın.
- Yaz aylarında ısıyı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapın. Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir.
- Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayın.
ÇAMAŞIR MAKİNELERİ
- Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın.
- Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece su sıcaklığı, çamaşır için en uygun sıcaklıktır.
- Çamaşırlar için doğru programı seçin. Çamaşırları aşırı kurutmayın. Fazla harcanan enerjinin yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır.
- Aşırı köpüren deterjan kullanmayın. Az veya fazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir.
- Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizleyin.
- Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanın.
BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCULAR
- Dolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yerlere yerleştirin böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 oranında azaltabilirsiniz.
- Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gereklidir çünkü daha düşük sıcaklık enerji israfıdır.
- Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğutun. Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kâğıdı, kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyun ve kapatın. Eğer kâğıt çok kolayca çekilebiliyorsa, buzdolabınız veya derin dondurucunuz hava alıyor demektir.
- Derin dondurucuda buz kalınlığının 7 milimetreden fazla olmasına müsaade etmeyin. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyin. Temizlemediğiniz zaman, yüzde 25 daha az fazla enerji tüketerek ancak uygun sıcaklığı elde edebilirsiniz.
- Buzdolabını evinizin en sıcak yerine koyarsanız toplam enerji tüketiminiz yüzde 25 artar. Derin dondurucudan alacağınız bir kase buz parçasını dolabınızın ortasına koyun. Böylece 3-4 gün süre ile yüzde 5 daha az enerji harcarsınız.
- Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritin, bu durum dolabınızın daha az enerji harcamasını sağlar.
ÜTÜ
- Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır.
- Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.
- Çamaşırların nemli olarak ütüleyin, buhar ve termostatlı ütülerin kullanılması enerji tasarrufu açısından önemlidir.
- Ütüleme işinin bitimine yakın ütüyü prizden çekin ve son parçayı ütünün içinde kalan ısıyla bitirin.
- Ütüleme işini, ütüyü yeniden ısıtmak gerekmeyecek şekilde yapmayı planlayın.
SAÇ KURUTMA MAKİNESİ
- Saçlarınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın. Böylece daha az enerji harcarsınız.
- Unutmayın, saç kurutma makinesinin10 dakika çalışması 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir.
OCAK, FIRIN VE YEMEK PİŞİRİCİLER
- Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacaksınız.
- Yemeklerinizi ocakta pişirmeyi tercih edin. Ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.
- Tencerede pişirdiğiniz yiyecekler kaynama sıcaklığına ulaştığında, ocağın alev ayar düğmesini en kısık pozisyona getirin, yüksek ateşte kaynama yiyeceğin pişmesini hızlandırmaz.
- Pişirme işlerinde alt kısmı düz olan tencere ve tava kullanın. Bu, ısınma süresini kısaltır.
- Büyük bir ateşin üstüne küçük kap koymayın. Aksi durumda enerji kaybına neden olursunuz. Ayrıca kabın altının temiz olmasına dikkat edin.
- Yiyeceklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin. Kapalı kaplar içinde yemek daha çabuk pişer, dolayısıyla daha az enerji harcanmış olur. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.
- Fırında, bir yerine birden fazla yemek pişirmeye çalışın. Düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkarıp, fırının sıcaklığını düşürüp, yükseltmeden daha az enerji harcayın.
- Fırınınızda gerekli olmadığı durumlarda ön ısıtma yapmayın. Ön ısıtma yapmanız gerekiyorsa 10 dakikayı geçirmeyin.
- Mikrodalga fırınlar da pişirme ve ısıtma süreleri çok kısadır (pişirme 10-15 dakika, ısıtma 2-3 dakika). Klasik fırına göre yaklaşık yüzde 50-60 daha az enerji tüketerek önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlarlar.
- Yiyecekleri küçük parçalara bölerek pişirin veya ısıtın. Bu, pişirme sürenizi kısaltacaktır.
- Yemekleri pişirirken çok fazla su kullanmayın. Yemeğin üstünü kaplayacak kadar su yeterlidir. Fazla miktarda su kullanmanız daha fazla enerji harcamanıza neden olur.
- Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini sağlayın.
- Tüketeceğiniz miktarda yemek pişirin. Alım gücü düşüyor, gelir dağılımı bozuluyor.


ayrıca kendimiz verilen harçlıkları boşa harcamayıp gerektiği zaman harcamalıyız
giysimiz var ise gereksiz tekrar giysi eşya gibi şeyler almamalıyız
tutumlu olmayı bilmeli ve gerektiği yerlerde harcama yapmalıyız bize verilen harçliklarımızı boşa harcayıp ailemize fazla yük olmamalı tasarruf içinde evde alacağımız önlemlerle elektirik su doğalgaz gibi gereksiz kullanılanları kapatarak hem aile bütçemize hemde gelecekteki gençlere yeni nesillere katkıda bulunmuş oluruz.
tutumlu olmayıp gereksiz yere bunları kullandığımız zaman israf etmiş oluruz



AYRICA BUNU OKU İÇİNDEN GEREKLİ OLANLAR VAR ONLARDANDA İLAVE ET

BİR ÖĞRENCİ OLARAK GÜNLÜK HAYATTA NASIL DAHA TUTUMLU VE VERİMLİ
OLABİLİRİZ?

Tutumlu olmak tasarruf etmenin başlangıcıdır. Mal ve para biriktirmek için şarttır. Harçlığınızın tamamını ihtiyacınız olmayan ve gereksiz şeylere harcama eğilimi gösterirseniz diğer taraftan ihtiyacınız olduğu zamanda paranız olmadığı içinde sıkıntı çekersiniz. Harçlığınızdan her gün bir miktar artırırsanız bir müddet sonra istediğiniz bir şeyi alacak kadar paranız olduğunu fark edeceksiniz.
Eşyalarınızı düzenli kullanır temiz ve bakımlı olarak kullanmaya özen gösterirseniz o ihtiyacınız uzun süreli size cevap vereceğinden harçlıklarınızı ve ya paranızı başka ihtiyaçlarda kullanılmasına olanak tanımış olacaksınız.
Pahalı ve yabancı yiyecekler almak veya her gördüğü yiyeceği satın alıp almak gibi oburluk gösterildiği takdirde. Para gereksiz ve plansız harcandığından iler dönemlerde ihtiyaç olunca sıkıntıya düşebilirsiniz.
Yemek istediğiniz şeyleri planlı bir şekilde ve haftanın belirli günlerinde alabilirsek daha düzenli ve kontrollü harcamalar yapmış olur ve ekonomik olarak ta planlı yaşamış oluruz.
Tutumlu olmanın başlangıcı aile ve okuldur. Başta aile öğrenciye tutumlu olmayı öğretmeli ve alıştırmalı kulda ise öğretmenler bu konuda yardımcı olmalıdır ki çocuklar gelişme çağında tutumlu olmayı alışkanlık haline getirsinler.
Evde aile hayatı içerisinde harcama kalemlerini planlamalı ve harcamalarını zaruri harcamalar ve lüks harcamalar olarak belirlemeli. Öncelikli harcama kaleminin zaruri harcamalar olduğu yönünde çocuk bilinçlendirilmelidir.
Bir öğrenci olarak günlük hayatta tutumlu ve daha verimli olmanın bazı koşullarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
1-Okul kıyafetlerinizi temiz ve ütülü muhafaza ediniz.
2-Ayakkabılarınızı dikkatli kullanın ve boyalı tutunuz.
3-Okul araç ve gereklerinizi iyi muhafaza edin ve dikkatli kullanın. Sınıfımızda bulunan araç gereçleri dikkatli kullanmalıyız. Ders araçlarını kullandıktan sonra yerine koymalıyız. Sıralarımızın üstünü karalamamalıyız. Sınıfımızın duvarlarına resim çizmeliyiz. Okulumuzdaki eşyaları temiz, düzenli olarak kullanmalıyız. Okuldaki kaynakları israf edersek diğer öğrencilerin bu kaynaklardan yararlanması engellenir.
4-Evde elektriğin gereksiz kullanılmamasına özen gösterin. Elektriği açık bıraktığımızda hem elektriği hem de paramızı israf etmiş oluruz.
5-Muslukları kapalı tutun; dünyada kuraklığın artması ve küresel ısınmada düşünüldüğünde su tasarrufu sadece kişisel ve ailesel değil ülke çapında önemli ekonomik ve politik bir önlemdir ve katkıdır. Örneğin dişlerimizi fırçalarken suyu israf etmemeliyiz.
6-Gereğinden fazla abartılı harcamalara yönelmeyin ve yalnızca kendinizi düşünmeyin. Sizin zayi ettiğiniz yiyecek ve kıyafetlere de başkalarının ihtiyacı olabileceğini asla unutmayın.
7-Zaman çok önemlidir. Zamanınızı boşa geçirmeyin. Her geçen dakika ve zaman bir daha geri gelmeyecektir. Onun için zamanı iyi kullanın faydalı işlere harcayın. Boşa harcanacak zaman yoktur.
Bazı atasözlerimizde de tutumluluğun önemi vurgulanmıştır:
AK AKÇE KARA GÜN İÇİNDİR: Kişi günlük yaşamamalı geleceğini güvence altına almalı. Zamanında alın teri ile kazanılan paralar sıkıntılı dar zamanlarda kişileri kurtarır. Böyle günlerde de kazanılan parayı harcamaktan çekinmemelidir.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT KONU: Kişi geliriyle giderini ayarlamalı ,harcamalarını bütçesine göre yapmalıdır.Aşırıya kaçıp borca girmek doğru değildir.
Tutumlu ve düzenli kişiler hayatta hep başarılı olur ve çevresinde yaşayan insanlara da pozitif enerji saçar ve fayda sağlar.
Tutumlu olmak pintilik demek değildir. Tutumlu olmak cimrilik demek değildir. Tutumlu olmak demek gereksiz harcamalardan uzak durmak, ihtiyacı doğru belirlemek ve ihtiyaç kadar harcamak demektir. Ailemizin, ülkemizin ve dünyamızın daha refah ve huzur içinde devam edebilmesi daha verimli ve tutumlu bir yaşam ile mümkün olacaktır.