Çavdarın Bitkisel Özellikleri Kök,Yaprak,Çiçeklenme Kök:
2 m kadar derine iner.Saçak köklüdür.Kök sistemi çok kuvvetlidir.Bu durum çavdarın kurak ve verimsiz toprakalrda öteki tahıllara göre daha iyi yetişebilmesinin nedenidir.
Sap:
Buğdaya göre genellikle daha uzundur.1,10-2,0 m arasında boylanır.
Yaprak:
Buğdayınkine göre daha dar ve sivri uçludur.
Çiçek ve Çiçeklenme:
Kendine döllenen bir bitkidir.Başak boyu 5-15 cm arasındadır.Başak ekseni üzerindeki her boğumdan bir başakçık çıkar.Başakçık sayısı 30-35’tir.Erselik olan çiçekler 3 erkek 1 dişi organ ve bir çift pulcuğu içerir.Kuru sıcak ve rüzgarlı hava sıcaklığının 12 ºC bulması gerekir.
Çiçeklenme süresi bir çiçek için 20-30 dk. Bir başak için 4-5 gün bir bitkinin tüm başağı için 7-8 gündür.Tüm çavdar tarlası 8-10 gündür.
Dane:
Buğdaydan daha ince,uzun olan çıplak bir karyopsistir.Bin dane ağırlığı 20-30 gr’dır.%14 nem,%69 azotsuz ekstrakr,%11 ham protein,%2 sindirilebilir yağ,%2,5 ham selüloz,%1,8 kül bulunur.
Xenie:
Melezlik karakterinin daha ilk melez danede ortaya çıktığı bu olaya denir.Mısır koçanında döllenmeden sonra dane renklerindeki değişikliğe denir.
Adaptasyonu:
Soğuğa,kışa,kumlu,asitli yada alkali toprakalra buğdaydan daha dayuanıklı ve uyumludur.
İklim İstekleri:
Çavdar sıcaklık ve nem isteği en düşük olan tahıl cinsidir.Çimlenme minimumu 1-2º C dır.Düşük sıcaklığa en dayanıklı tahıl cinsidir.-30ºC deb daha düşük sıcaklıklara dayanır.Vejetasyon süresince 150 mm’lik yağış çavdar için gereklidir.1 kg kuru madde yapımı için 400-500 kg suya gereksinim vardır.
Toprak İstekleri:
Öteki tahılların yetişemeyeceği verim gücü düşük kumlu topraklarda çavdar oldukça verimli bir bitkidir.Tuza dayanıklı bir bitkidir.Ancak en iyi çavdar toprakları kumlu-tınlı ve nemli topraklardır.