Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YANMA

Yakıtın ısı ve genellikle ışık vererek oksijenle hızlı bir biçimde birleşmesi.

Yavaş yanma olayında (örneğin taşkömürünün parıldayarak yanması) söz konusu kimyasal tepkime (yani yakıtın oksijenle birleşerek yükseltgenmesi) heterojen olabilir.

Katı yakıt, doğrudan doğruya oksijenle tepkimeye girer. Normal olarak yakıt önce buharlaşıp gaz evreye geçer ve yanma olayı gaz evrede gerçekleşir. Alev de yanma bölgesini oluşturur ve parlaklığı, uyarılmış parçacıklar, moleküller ve iyonlardan ötürüdür.

17. ve 18. yüzyıllarda yanma olayı flogiston kuramıyla açıklanırdı. Bunun gerçekte havadaki oksijenle birleşme olayı olduğunu Lavoisier açıkladı. Yükseltgen maddenin oksijen olması da gerekmez. Yakıt ve yükseltgen önceden karıştırılırsa (örneğin bunzen bekinde böyledir), yanma olayı daha verimli hâle gelir.

Patlama sırasında da çok hızlı bir yanma oluşur. Her yanma tepkimesinin, belli bir ateşleme sıcaklığı vardır. Örneğin kömür için bu 400° C kadardır. Kömür ya da yağlı paçavra yığını içinde meydana gelen için için oksitlenme, sıcaklığı ateşleme sıcaklığına yükseltebilirse, kendiliğinden yanma ya da tutuşmaya neden olabilir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.