Arama

Serim Nedir? - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Serim
TDK & Vikipedi

isim

1 .
Serme işi.
2 .
(edebiyat) Oyun, roman, hikâye, masal vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölüm.

Serim (İngilizce: Exposition), oyun, roman, hikâye, masal, senaryo, vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür.
Mevcut anlatı türünde; kim, nerede ve nasıl bir ortamda bulunuyor sorularına yanıt verilen bölümdür. Bu bölüm mutlaka bir beklenti içerir. Bu bölümde mekan, zaman, kahramanlar ve onların durumları sergilenir. Bu bölümde olaylar ve kahramanlıklar henüz bir dramatik anlaşmazlık oluşturacak seviyeye gelmez. Lakin izleyici söz konusu anlatı türünün trajik, dramatik ya da komik mi olduğunu anlayabilir.
Serim kısmı anlatı türünün izleyici ya da okuyu tarafından devam edilip edilmeyeceğini belirler. Bu yüzden serim bölümü uzatılmamalı ve içinde çeşitli açılardan gelişmeye açık birçok olayın tohumlarını içermelidir. Serim bölümü olayın gelişimini hazırlayacak belirtiler veya tasvirlerle başlamalıdır. Ve izleyicinin merakını uyandırıcak bir çok "bilinmeyen" ile dolu olmalıdır. Sergilemenin en karakteristik özelliklerinden biri dramatik anlaşmazlıkları oluşturacak güçler arasındaki çözümün bir çok çeşitini içermesidir. Ama serim bölümünün bu sorunlardan herhangi birinin çözümünü içermesi yapıttaki önemli bir bozukluğu haber verir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!