Arama

Alzheimer Hastalığı - Tek Mesaj #5

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #5
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
9 Soruda Alzheimer Hastalığı
1) Alzheimer hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Alzheimer hastalığı, hafıza, konuşma, yön bulma, insanları tanıma, problem çözme gibi çeşitli zihinsel işlevlerin zamanla zayıfladığı, günlük işleri yerine getirme yeteneğinin azaldığı ve davranış bozukluklarının görülebildiği ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Hastalığın sebebi, beyindeki bazı hücrelerin bilinmeyen nedenlerle yavaş yavaş kaybolmasıdır.

2) Alzheimer hastalığı kimlerde görülür?
Genel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkar. Nadiren kırklı ve ellili yaşlarda da görülmekle birlikte, daha çok 60 yaşın üzerindekilerde rastlanmaktadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak yapılan araştırmalar, ailesinde Alzhemir hastası bulunanlarda ve ciddi kafa travması geçerinlerde bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

3) Alzheimer hastalığı sık rastlanan bir hastalık mıdır?
Azheimer hastalığı, 65 yaşın üzerinde her 10-20 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde ise hemen hemen her iki kişiden birinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda, erkeklere kıyasla biraz daha sık görülebilir. Ülkemizde henüz yeterli araştırma yapılmamış olmakla birlikte, yaklaşık 200 bin kadar Alzheimer hastasının bulunduğu tahmin edilmektedir.

4) Alzheimer hastalığı bulaşıcı mıdır?
Alzheimer hastalığı bulaşacı değildir ve korunmayı gerektirmez, çünkü herhangi bir mikroba bağlı olarak gelişmez. Bazı genler aracılığıyla kuşaktan kuşağa geçebilen bir tip olmakla birlikte, bu nadirdir ve ailenizden birinde Alzheimer hastalığı varsa, bu mutlaka sizde de olacak anlamına gelmez.

5) Alzheimer hastalığı nasıl tanınır?
Başlangıç dönemlerinde fazla belirtili vermeyebilir. Ancak zaman içinde, isim, tarih ve olayları hatırlayamama, yolunu kaybetme, eşyalarını koyduğu yeri bulamama, insanları tanıyamama, karar vermede ve problem çözmede zorluk çekme, isteksizlik ve ilgisizlik hali ya da duygu ve davranışlarda değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve bunlar bir süre sonra yakın çevresindekiler tarafından da dikkat çeker hale gelir. Ancak bu tür bozukluklar bazen başka hastalıklara bağlı olarak da gelişmiş olabilir ve Alzheimer hastalığı ile karışabilir. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, laboravutvar testleri ve beyin filmlerinin de yardımıyla Alzheimer hastalığının tanısını koymak % 80 oranında mümkün olabilmektedir.

6) Alzheimer hastalığı nasıl ilerler?
Alzheimer hastalığı yavaş yavaş ilerler. Genellikle 5-10 yıl içinde hastanın zihinsel ve bedensel açıdan tamamen bağımlı hale geldiği ağır bir hastalık tablosu yaratabilir. Yürüme, idrar tutma gibi işlevler, genellikle en son bozulurlar.

7) Alzheimer hastalığı, hasta yakınlarına bir yük getirir mi?
Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkması ve zaman içinde günlük yaşamı kısıtlayacak çeşithi zihinsel ve bedensel bozukluklara yol açaması nedeniyle sürekli ve özenli bir bakımı gerektirir. Ev içindeki yaşantıyı ve ilişkileri doğrudan etkileyecek olan Alzheimer hastalığı, aileye ya da hastaya bakmakla yükümlü olan diğer insanlara küçümsenemeyecek bir sosyal ve ekamonik yük getirecektir. Bu görevi üstlenecek kişi veya kişilerin her türlü fedakarlığa hazırlıklı olması gerekir. Bir Alzheimer hastasına yardım edebilmek için, öncelikle bilgili, sabırlı ve anlayışlı olmak şarttır. Ülkemizde yeterli sayıda olmasa da, Alzheimer hastalarının bakıını sağlayabilecek bakımevleri ve yaşlılar için yurtlar da mevcuttur.

8) Alzheimer hastalığının tedavisi var mıdır?
Alzheimer hastalığına yol açan nedenler henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, her geçen gün bilgi ve deneyimimiz artmaktadır. Bugün için Alzheimer hastalığını tamamen iyileştiren veya durduran herhangi bir tedavi yoktur. Ancak son yıllarda geliştirilen bazı yeni ilaçlarla, hastalığın belirtilerini kısmen gidermek mümkün olabilmektedir. Hayal görmeler, yanlış inançlar ve davranış bozuklukları da ilaçlarla kontrol edilebilir. Böylelikle hastaların yaşam kalitesi artabilir ve hasta yakınlarının üzerindeki yük hafifleyebilir. İyi bir bakımın da tedaviye büyük ölçüde katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.

9) Kime başvurmak gerekir?
Alzheimer hastalığı ile özellikle nörologlar (sinir hastalıkları uzmanları) ve psikiyatristler (ruh hastalıkları uzmanları) ilgilenmektedir. Sizsde ya da bir yakınınızda Alzheimer hastalığının belirtilerinden biri veya birkaçının bulunduğundan kuşkulanıyorsanız, vakit geçirmeden bör nörolog veya psikiyatriste ya da sizi tanıyan bir doktora başvurarak, teşhis için ilk adımı atmalısınız. Doktorunuz çeşitli klinik ve laboratuvar testler yaparak sizi en doğru şekilde yönlendire