Arama

Epilepsi (Sara) - Tek Mesaj #5

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #5
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Epilepsi Hakkında Yanlış İnançlar
1.Epilepsi ender görülür ve epilepsili hasta sayısı çok azdır.
Ülkemizde epileptik hasta sayısının 600.000 ile 1.000.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

2.Epilepsi bulaşıcıdır.
Epilepsi bir insandan diğerine kesinlikle bulaşmaz.

3.Epilepsi yalnız çocuklarda görülür
Epilepsi 10 yaş altı çocuklarda görüldüğü sıklıkta 65 yaş üstü de görülür. Yaşlılıktaki nöbetler kalp ve beyin atakları kadar önemli bir problemdir.

4.Epilepsili hastalar sakattır ve çalışamazlar
epilepsili hastalar, diğer insanların sahip olduğu tüm tüm akli meleklere sahiptir. Bazı özel tip hastalığı olanlar dışında epilepsili hastalar en az diğerleri gibi, yoğun iş rekabetinin olduğu alanlarda bile çalışarak başarılı olabilirler.

5.Nöbet geçiren bir hastanın ağzı kilitlenmişse açılmalı, nöbet sırasında hastanın ağzına açık tutacak bir nesne sokulmalıdır.
Kesinlikle HAYIR. Aksi taktirde hastanın dişlerinin, hatta çenesinin kırılmasına neden olabilirsiniz. Nöbet geçiren bir hasta hafifçe yana çevrilmeli, mümkünse başının altına yumuşak bir yastık konulmalı, başının, kollarının ve bacaklarının çevredeki keskin ve sert nesnelere çarparak yaralanması önlenmelidir.

6.Nöbet geçiren hasta bağlanmalıdır.
Nöbet sırasındaki kasılmalar kasinlikle engellenmemelidir. Kasılmaları önleyerek nöbeti geçiremezsiniz. Nöbet kendiliğinden duracaktır..

7.Epilepsi günümüz ilaçlarıyla büyük oranda tedavi edilmiştir.
Epilepsi kronik tıbbi bir problemdir. Ilaçlar başarılı olmakla birlikte har hastada aynı biçimde etki etmez .Bu alanda çok dah fazla araştırma ve çalışmaya ihityaç vardır.

8.Nöbet geçiren bir hastanın ne yapacağı belli olmaz
Nöbetler sırasında hastalar değişik davranışlar gösterebilir. Bu davranışlar yeri ve zamanı açısından uygunsuz olabilir. Ancak nöbet geçiren hasta, nöbet sırasında bir başkasına kesinlikle zarar vermez.

9.Epilepsi öldürücü değildir.
Epilepsi ciddi bir durumdur. Epilepside ölümler genellikle status epileptikus adı verilen ve biri biterken diğeri başlayan nöbetlerle olur. Status epileptikus nedeniyle kaybedilen hastaların %42’sinde epilepsi öyküsü saptanmıştır.