Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2011       Mesaj #23
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
fadedliver adlı kullanıcıdan alıntı

Bölüm Hakkında



Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır.
Bu konularda bilim yapan, düşünen, fikir üreten uzman kişilere göre gelecekte de böyle olacaktır.
Bundan dolayı gençlere meslek seçiminde gönül rahatlığı ile önerilebilecek bir meslek alanıdır. İnsanlar çevrelerine, kullandıklarına baktıklarında sanayi ürünü olup da makine veya kalıpla yapılmamış bir ürün göremezler, gösteremezler.
Ayrıca sanayide kullanılan bütün makine türlerinin hem bakım ve onarımları hem de kullanılmaları için gereken elemanlar da genellikle makinacılardır.

MAKİNA ALANININ ALTINDA YER ALAN DALLAR (MESLEKLER)
-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı
-Endüstriyel Kalıpçılık
-Makine Bakım ve Onarımı
-Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
-Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
-Mermer İşleme Dalları

Okulumuzda Makine teknolojileri alanında makinacılık eğitimi üç dalda verilebilmektedir.
Bu dallar;
-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı ( CNC)
-Endüstriyel Kalıpçılık
-Makine Bakım ve Onarımı






tesv1
tesv2




Makine Tek. Atölyesinden Bir Görünüm



10. sınıf Makina Teknolojileri alanında ortak sınıftır. makinacılığın temel işlemleri öğretilmektedir.
10. sınıfta Temel El İşlemlerive Torna,Freze,Matkap tezgahı (makinası), Düzlem Taşlama, Silindirik Taşlama, Tezgahlarında (makinalarında) temel işlemlerin yapılması konularında gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.Teknik resim ve Teknik resmin bilgisayar ile uygulanması olan AutoCad programının kullanılması öğretilmektedir. Bu daldaki öğrenci her ne kadar Bilgisayar Destekli Makine İmalatı mesleğini öğrenmekte ise de Teknik resim ve Bilgisayarlı çizim dersi sayesinde ikinci bir meslek olarak Makine Ressamlığını da öğrenmektedir.
Bilgisayar Destekli Makine İmalatı:
Bu dalda;
11. sınıfta Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgah İşlemleri dersinde CNC Torna ve Freze tezgahlarının (Makinalarının) programlanmaları öğretilmekte İmalat İşlemleri dersinde üretim işlemlerinin uygulamaları yaptırılmakta, Mekanik Bakım Onarım derslerinde makinaların bakım ve onarımları öğretilmekte, Meslek Resim derslerinde Makine resmi (ressamlığı) konularında bilgi ve beceriler geliştirilmekte Üç boyutlu çizim teknikleri öğretilmektedir. Meslek Resim dersi Makine ressamlığında kullanılan çizim tekniklerini, bilgi ve becerilerini kazandırdığı için bu daldan mezun olan öğrenciler Atelye ortamında Makinalarla çalışmayı tecih etmezler ise Büroda makine ressamı olarak da çalışabilirler.
İyi yetişmiş bir CNC programcısı veya iyi yetişmiş bir AutoCad kullanan makine ressamı iyi ücretlerle iş bulabilmektedir.
12. sınıfta, öğrencilerimiz, haftanın üç günü işletmelerde eğitim aldıkları dalda CNC tezgahlarda eğitim ve üretim amaçlı çalışmalar yapacaklar, böylece CNC konusunda pratiklerini geliştirecekler, haftanın iki günü okulda teorik ders eğitimi alacaklardır. Son sınıf öğrencilerimiz işletmelerde çalışırken milli eğitim bakanlığı tarafından sigortalanırlar ve asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alacaklardır.
Ayrıca çalıştıkları yerlerde bilgi ve becerileriyle kendilerini kanıtlayıp kabul ettirenlerin iş arama sorunları da
olmayacaktır. Çünkü işine yarayan iyi bir elemanı hiçbir iş veren bırakmak istemez.


HPIM0849
PICT0028

-Endüstriyel Kalıpçılık:
Bu dalda;
11. sınıfta Temel Sac Metal Kalıpları İmalatı, İş Kalıpları İmalatı, Birleşik Sac Metal Kalıpları İmalatı ve Mekanik Bakım Onarım dersleri görmektedirler. Gerek sac kalıpları gerek Bileşik kalıplar gerekse iş kalıpları konularında gerekli temel bilgi ve becerileri kazanmakta, solidworks çizim programını kullanarak bilgisayarda kalıp tasarımını öğrenmekte,üretimde kullandıkları makinaların bakım ve onarımlarını öğrenmektedirler.
12. sınıfta, öğrencilerimiz, haftanın üç günü işletmelerde kalıp yapımında eğitim ve üretim amaçlı çalışmalar yapacaklar, böylece kalıp yapımı konusunda pratiklerini geliştirecekler, haftanın iki günü okulda teorik ders eğitimi alacaklardır. Son sınıf öğrencilerimiz işletmelerde çalışırken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanırlar ve asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alırlar.
Çalıştıkları yerlerde bilgi ve becerileriyle kendilerini kanıtlayıp kabul ettirenlerin iş arama sorunları da olmayacaktır. Çünkü işine yarayan iyi bir elemanı hiçbir iş veren bırakmak istemez.
Bunların yanı sıra kendi işlerini kurmak isteyen mezunlarımız için iş yeri kurma koşulları ekonomik anlamda geçmiş yıllarla karşılaştırılamayacak kadar kolaylaşmıştır. Özellikle uzak doğu üretimi makinaların fiyatları inanılmaz düzeylere inmiştir. Örneğin 1000 YTL ‘ye Torna, 2500YTL’ye freze tezgahı (hiç kullanılmamış ambalajı açılmamış) alınabilmektedir. Fiyatlarına nedeniyle, özellikleri az bile olsa becerikli bir sanatkar bu tip tezgahlarla işe başlayıp 3-5 yıl gibi kısa sürede kazancıyla gelişmiş makinalar alarak işini büyütebilir.


kaynak


^İnceleyiniz

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben endüstri meslek lisesi 10.sınıfa gidiyorum BİLİGSAYAR DESTEKLİ MAKİNA RESSAMLIĞINI okumak istiyorum iş olanakları nasıl acaba??? ileride pisman olur muyum ?

Sen sadece aynasin...