Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Haziran 2011       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

TELESKOP

Ad:  Aynalı Teleskop.gif
Gösterim: 2120
Boyut:  2.4 KB

Uzaktaki cisimlerin büyütülmüş ya da güçlendirilmiş görüntüsünü elde etmeye yarayan optik aygıt. Başlıca aynalı ve kırılmalı teleskop olmak üzere iki çeşittir. Gökbilimle ilgili araştırmalarda gözlem amacıyla kullanılırlar. Teleskopların büyüklüğü objektiflerinin çapıyla belirtilir. Objektif çapı 30 cm.ye kadar olan teleskoplarda çap arttıkça teleskopun ayırma gücü artar. Daha büyük objektifli teleskoplarda ise alete daha fazla ışık girdiğinden ancak görüntü güçlendirilmiş olur. Öyle ki objektif çapı 500 cm. olan bir teleskopla zayıf ışık veren gökcisimleri gözlenebilirse de bunun verdiği görüntüdeki ayrıntılar 30 cm.lik teleskobunki kadar net olmaz.

Aynalı Teleskop


Gökcisimlerini incelemeye yarayan, açıklığı ve odak uzaklığı büyük bir parabolik çukur aynayla bunun verdiği görüntüyü büyüten bir okülerden oluşan teleskop.
Bazı türlerinde çukur aynanın topladığı ışınlar, okülere bir düzlem aynadan yansıyarak gelir. Aynalı teleskopta çok az küresel sapınç olur. Gökcisimlerinin ışığı zayıf olduğundan, görüntü, çoğu kez, bu ışığın uzun süre etkisinde bırakılan bir fotoğraf plakasında oluşturulur. Teleskopa bir spektrograf ilâvesiyle yıldız tayfları çekilebilir.

Elektron Teleskobu


Morötesi ve kızılötesi ışınımın gözle görülebilir ve görüntüye dönüştürülebildiği teleskop türü. Işınım bir fotokatot yüzeye düşürülür ve böylece yüzeyden elektronlar salınır. Bunlar da bir dizi voltaj ızgaraları aracılığıyla hızlandırılarak floresan bir ekrana düşürülür ve gözle görülebilir net bir görüntü elde edilir.

William Herschel Teleskobu

Ad:  William Herschel Teleskobu.jpg
Gösterim: 1100
Boyut:  23.9 KB

William Herschel Teleskobu (WHT), 4.20 metrelik bir görünür/yakın-kızılötesi yansımalı teleskoptur. Kanarya Adaları'ndan La Palma adası üzerinde bulunan Roque de los Muchachos Gözlemevi'nde bulunur. Birleşik Krallık, Hollanda ve İspanya'daki gökbilimciler tarafından desteklenen Isaac Newton Teleskop Grubu'nun bir üyesidir. 1987'de açıldığında, dünyanın en büyük tekli teleskobu olma ünvanını kazanmıştı. Günümüzde halen Avrupa'nın en büyük ikinci teleskobudur.

Kırılmalı Teleskop


İki mercek sisteminden oluşan optik teleskop. Objektifi, odak uzaklığı uzun dışbükey bir mercek, oküleri de odak uzaklığı kısa olan bir mercektir. Birkaç çeşidi vardır. Gök dürbünü ya da Kepler teleskopunda oküler dışbükey bir mercektir. Oküleri içbükey bir mercek olan Galile dürbünü, geceleyin Kepler dürbününden daha iyi sonuç verir. Kırılmalı teleskoplarla elde edilen görüntünün kalitesi objektifinin topladığı ışık miktarlarına bağlıdır. Bunun için objektif büyük olmalıdır. Büyük merceklerin yapımı ve yerleştirilmesi zor olduğundan, ayrıca bu tür teleskoplarda kromatik, küresel vb. sapınçların en az düzeye indirilmesi gerektiğinden aynalı teleskoplar tercih edilir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen perlina; 20 Aralık 2016 14:14
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.