Arama

Dalgalar Fiziği - Tek Mesaj #4

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dalga


Salınım yapan bir niceliğin zamana göre grafiği ya da esnek bir ortam içinde yayılan ve geçerken ortamda yol açtığı göreli küçük yer değiştirmeler, kendisi geçtikten sonra kısa sürede sönümlenen sürekli (örneğin sinüzoidal) ya da geçici düzensizlik.

Başlıca dalga türleri arasında yüzey dalgaları (yüzeyindeki moleküllerin uyarılmalarıyla oluşan su dalgaları), boyuna dalgalar (ortamdaki şekil değişikliğinin, dalganın yayılma doğrultusu boyunca olduğu dalgalar: ses dalgaları, çekilip bırakılan bir yaydaki dalga hareketi), enine dalgalar (ortamdaki şekil değişikliğinin dalganın yayılma doğrultusuna dik olduğu dalgalar: elektromanyetik ışınımı ve titreşen gergin teldeki dalgalar) ve burulma dalgaları (bir ucunda burulmayla oluşan titreşimlerden ötürü bir çubukta meydana gelen dalgalar) sayılabilir.

Bütün özellikleri aynı olup zıt yönde hareket eden dalgaların üst üste binmesiyle "duraklı (ya da kararlı) dalgalar" denen ve hareketsizmiş gibi gözüken dalgalar oluşur. Bu tür dalgalarda, denge konumundan en yüksek uzanıma ulaşan noktalara "karın", uzanımın sıfır olduğu noktalara "düğüm" adı verilir. İki düğüm arasındaki uzaklığın iki katı "dalga boyu"nu verir. Sabit bir noktadan bir saniyede geçen karın sayısına "frekans" birbirini izleyen ve özellikle kısa süreli dalga gruplarına "dalga treni" denir. Bir dalganın hızı, dalga boyu ile frekansının çarpımına eşittir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi