Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Evrenin Yaşının Tespiti


Gökbilimciler evrenin yaşının belirlenmesinde bağımsız bir yol oluşturacak eşsiz bir ölçüm sağlamak için Çok Büyük Teleskoplar kullanmışlardır. İlk kez, içinde yaşadığımız gökada olan Samanyolu'nun henüz durağan olduğu zamanlarda doğmuş olan bir yıldızdaki, radyoaktif Uranyum-238 miktarını ölçmüşlerdir.

Bu Uranyum "saati" tıpkı arkeolojideki karbon testi gibi, ancak çok daha uzun zaman ölçeklerinde yıldızın yaşını ölçmektedir. Yıldızın 12,5 milyar yaşında olduğu görülmüştür. Yıldız, Evren'in kendisinden daha yaşlı olamayacağına göre Evren bu yaştan da yaşlı olmalıdır. Bu, Evren'imizin yaşının 13,7 milyar yıl olduğu yönündeki kozmoloji bilgimizle de uyum sağlamaktadır. Yıldız ve gökadamız Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşmuş olmalıdırlar.

Başka bir sonuç, astronomik teknolojiyi sınırlara götürmekte ve Samanyolu'nun en erken zamanlarına ışık tutmaktadır. Gökbilimciler küresel bir kümedeki iki yıldızda ilk defa Berilyum içeriği ölçümü yaptılar. Bu sayede, Samanyolu'ndaki ilk yıldızların oluşumu ile bu yıldız kümesindekiler arasındaki erken safhalar üzerinde çalıştılar. Samanyolu Gökadası'ndaki birinci nesil yıldızların Büyük Patlama'yı takip eden ve ~200 milyon yıl süren "Karanlık Çağlar"ın sonunda oluşmuş olmaları gerektiğini buldular=>Eso0425

Kaynak: ESO Basın Açıklaması
Son düzenleyen Safi; 23 Mayıs 2019 23:28