Arama

Derişim (Konsantrasyon) - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Derişim


Bir çözeltiyi oluşturan maddelerin her birinin bağıl miktarı. Konsantrasyon da denir.

Bir çözeltinin derişimi farklı biçimlerde tanımlanabilir:
1) Gram derişimi (çözünenin gram miktarının çözeltinin hacmine oranı. Gram litre cinsinden ifade edilir).
2) Mol kesri (herhangi bir bileşenin mol sayısının, çözeltinin mol sayısına yani bütün bileşenlerin mol sayıları toplamına bölümü. Birimi yoktur).
3) Molalite (1.000 gram çözücüde çözünmüş maddenin mol sayısı. Molalite, m simgesiyle gösterilir. Örneğin 1 m HCl [bir molar HCl çözeltisi diye okunur], 1.000 gr suda çözünmüş 1 mol hidroklorik asit içerir. Molalite özellikle bir çözeltinin donma ve kaynama noktalarıyla ilgili hesaplarda kullanışlıdır).
4) Molarite (bir litre çözeltide çözünmüş maddenin mol sayısı. M simgesiyle gösterilir. Örneğin 1 M HCl [bir molar HCl çözeltisi diye okunur], bir litre çözeltide bir mol hidroklorik asit içerir. Laboratuvar çalışmalarında en çok bu derişim kullanılır).
5) Formalite (bir litre çözeltide çözünmüş bulunan formül-gram sayısı. F simgesiyle gösterilir. Bu birimle NaCl gibi molekül yapısında olmayan maddeler için molekül ağırlığı terimi kullanılmaktan kaçınılmış olur. Örneğin 1 F NaCl çözeltisi, litresinde bir formül gram, yani 58,5 gram sodyum klorür içeren çözelti demektir).
6) Normalite (bir litre çözeltide çözünmüş bulunan maddenin eşdeğer gram sayısı. N simgesiyle gösterilir. Örneğin 1 N H2SO4 (bir normal H2SO4çözeltisi diye okunur), litresinde 49 gr. yani 0,5 mol sülfürik asit içeren çözelti demektir). Normalite, molarite derişim birimine benzer ve aralarında N = e.M bağıntısı vardır. Burada, e etki değeridir. (Sülfürik asit için bu değer 2 olduğundan 2 N H2SO4 çözeltisinin derişimiyle 1 M H2SO4çözeltisinin derişimi aynıdır).
Ad:  derişim1.JPG
Gösterim: 2806
Boyut:  54.1 KB
Çözeltilerin derişimi kimyada önemli rol oynar. Birçok kimyasal tepkimenin hızı ya da dengeye ulaşma süresi çözeltinin derişimine bağlıdır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2019 00:53