Arama

Türk Meteoroloji Tarihi - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı

Tarihçesi

Hava Hizmetleri Şubesi'nin ismi 15 Haziran 1942 tarihinde kabul edilen 4256 sayılı kanunla hava İşleri Müdürlüğü adını almıştır.
1976 yılında yapılan bir değişiklikle Hava İşleri Şube Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülmüştür. Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı kurulduğunda; Analiz ve İstidlâller Şube Müdürlüğü, Muhabere ve İşletme Şube Müdürlüğü ve Askerî Meteoroloji Şube Müdürlüğü bu başkanlığa bağlı şube müdürlükleri olarak faaliyetlerine başlamışlardır. 18 Haziran 1984 tarih ve 228 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı'nın yapısında yeni değişiklikler meydana gelmiştir. Bu KHK ile Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı şube müdürlükleri;
  1. Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü
  2. Havacılık Meteoroloji Şube Müdürlüğü
  3. Sinoptik Meteoroloji Şube Müdürlüğü
  4. Deniz Meteorolojisi Şube Müdürlüğü kurulmuştur.
Telekomünikasyon Şube Müdürlüğü ise Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na bağlı bir müdürlük olarak kurulmuştur. Telekomünikasyon Şube Müdürlüğü 1987 yılında Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı'na bağlanmıştır.
Uzaktan algılama teknolojisinin gelişmesine paralel olarak 2001 yılında Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde Uzaktan Algılama Şube Müdürlüğü, 2002 yılında ise Sayısal Hava Tahmini Şube Müdürlüğü kurulmuştur.

Görevleri

  1. Savaş ve barış zamanında kara, hava ve denizde yapılan sivil ve askerî her türlü harekâtı meteorolojik yönden desteklemek.
  2. Kamuoyunun ihtiyaç duyduğu meteorolojik bilgi ve tahminleri hazırlayarak, kitle iletişim araçları ile bu bilgileri onlara duyurmak.
  3. Askerî harekâtlarda ortak işbirliği sağlamak üzere seyyar meteoroloji timleri kurmak ve Silahlı Kuvvetlerle işbirliği içinde bulunmak.
  4. Türkiye'deki havaalanlarına inen, kalkan ve Türk hava sahasını kullanan tüm sivil, askerî yerli ve yabancı uçaklara ve hava araçlarına meteorolojik bilgi desteğini sağlamak.
  5. Toplanan rasatları değerlendirerek günlük ve uzun süreli hava tahminleri yapmak.
  6. Meteorolojik radarlarla meteorolojik olayları takip ederek, ilgilileri zamanında uyarmak.
  7. Uydulardan alınan meteorolojik resimleri değerlendirerek gerekli tahminlerde faydalanmak.
  8. ICAO ve WMO standartlarını sürekli gözden geçirerek bunlar hakkında, meteoroloji istasyonlarını bilgilendirmek ve uygulanmasını sağlamak, ayrıca gerektiğinde bu konularda WMO ve ICAO'ya önerilerde bulunmak.
  9. Büyük can ve mal kaybına sebep olan afetlerin sinoptik etüdünü yapmak.
  10. İnsan sağlığı ile ilgili olarak şehirlerdeki kirli havanın temizlenmesi hususunda meteorolojik bakımdan gerekli açıklama ve yorumları yapmak, bu konuda dokümanları hazırlamak.
  11. Tarımsal mücadele ve orman yangınları için mücadele ve yangın sahalarına ait hava tahminlerini hazırlamak ve bunları kitle iletişim araçları ile kamuoyuna iletmek.
  12. Ulusal ve uluslararası spor organizasyonları için gerekli olan yerlerde meteorolojik hizmetleri sunmak.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.