Arama

Achilles / Akhilleus - Tek Mesaj #4

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
18 Haziran 2011       Mesaj #4
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Akhilleus
Vikipedi, özgür ansiklopedi


300px Achilles in Corfu
Aşil


Akhilleus (Grekçe: Ἀχιλλεύς Akhileus, Fransızca: Achille Aşil) ölümlü bir baba olan Peleus ile bir tanrıça olan Thetis'in oğlu olan yarı tanrı. Spartalı Leonidas'tan sonra dünyanın en büyük savaşçısı kabul edilir. Yunan mitolojisinin en önemli kahramanlarından biridir. Truva Savaşı'inin Grek kahramanlarının başında gelmekte ve Homeros'un İlyada mitolojik eserinde Greklerinin en büyük savaşcısı olarak baş karakterdedir. Homeros'un MÖ 720'lerde yazmış olduğu on altı bin dizelik İlyada eserininde Achilles yer alır.

Akhilleus (Achilles) Peleus ile Tethys’in oğludur. Homeros’un İlyada’sı ile başka epopelerde adı geçen ünlü Yunan kahramanıdır. Annesi Tethys onu yara almaz kılmak için, topuğundan tutarak Styks ırmağına daldırdı. Bu sebepten kahramanın, suya batmamış olan topuğundan başka, hiçbir yerine ok işlemez, kılıç kesmezdi. Onu Kentor Khiron eğitti, ok atmasını, yara tedavisini öğretti. Onu cesur, atılgan bir kahraman yapmak için, aslan iliği ile besledi. Bu yüzden Akhilleus, altı yaşına basınca, aslanları öldürmeye, koşan geyikleri yakalamaya başladı. Akhilleus’i Troya savaşında savaşması için ikna etmek pek zor olmadı. Kaderinde iki hayattan biri vardı - ya kısa, fakat şan ve şerefli bir hayat sürecek, yada uzun, fakat sönük yaşayacaktı. Akhilleus tereddüt etmeden birinciyi seçti ve kaderini belirlemiş oldu, Paris tarafından öldürüldü. Homeros’a göre Akhilleus Yunanların en büyük kahramanıdır.

İlk büyük Eski Yunan şairi olan Homeros'un, Truva Savaşı'nı anlatan İlyada adlı eserinde Akhilleus'un mezarının yeri tarif edilir. Mezarı Çorum'un Osmancık ilçesinde bulunan Adatepe mevkiindedir. Mezarın kalıntıları mevcuttur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: