Arama

Dermatolojik Hastalıklar - Tek Mesaj #9

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
12 Eylül 2006       Mesaj #9
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Deri Tümörleri
Birçok organin tümörü oldugu gibi derinin de basta iyi ve kötü huylu olmak üzere pek çok tümörü vardir. Bunlar derinin primer hücresi olan keratinositlerden köken alabilecegi gibi diger hücre tiplerinden ya da deri eklerinden de kaynaklanabilir. Bunların oldukça çok tipi oldugundan burada sadece kötü huylu olanlarin en çok rastlanilan üç tipinden kisaca bahsedecegiz. Bunlar; Bazal Hücreli Karsinom, Skuamöz Hücreli Karsinom ve Malign Melanom'dur.
En tehlikelisi deriye renk veren ve özellikle renkli benlerde bulunan melanositlerden kaynaklanan Malign Melanom olup bunu Skuamöz Hücreli kanser takip etmektedir. Malign Melanom özellikle pigmentli benlerden kaynaklandigindan ve sikligi giderek arttigindan erken tanisi hayat kurtarici olabilen bir deri kanseridir. Vücudunda az/çok sayida ben olan kisilerin özellikle ailede de böyle bir kanser öyküsü varsa dikkatli olmasi ve periyodik olarak bir dermatologa benlerinin takibini yaptirmasi gereklidir. Eger ben 5 mm'den büyükse risk daha da büyümektedir.

Belirtileri
Herhangi bir bende anormal büyüme, kasinti, kanama, renk ve şekil değisikligi gibi durumlarda derhal doktora basvurulmalidir. Benlerin alinmasi degil alinmamasi tehlikelidir. Ama geç kalinmis ve kanserlesmis bir benin alinmasi da bazen hiç bir sey ifade etmeyebilir.

Diğer kanser türleri ise özellikle yüzde baslarlar. Birçok degisik tipi oldugundan bunlarin da erken tanisini ancak bir dermatolog yapabilir ve bazen biyopsi almak gerekebilir. Yüzde ya da vücudun herhangi bir yerinde 2 haftadan fazla geçmeyen ve giderek büyüyen bir yara varsa bir dermatologun görüsünü almanizda fayda vardir. Unutulmamasi gereken bir noktada kanserlerin (Malign Melanomun bazi tipleri hariç) genelde yavas büyüdügüdür. Bu yüzden sinsi yaralardan daha fazla çekinin.

Korunma
Korunmada en basta UV'den sakinma ön plandadir. Her üç kanser türünde de %100 olmasa da UV (Günes Isigi) en büyük suçlanan risk faktörüdür. Bu yüzden açikta çalisanlarin Günes Koruyucu krem ve losyon kullanmalarinda fayda vardir. Yine güneslenenlerin benlerini kapatmalari, günes koruyucu kullanmalari ve günesin en tehlikesiz saatlerinde ( 11-17 saatleri arasi en tehlikeli saatlerdir ) disarda bulunmalari elzemdir. Solaryum da tehlikeyi artirdigindan uzak durulmasinda, israr ediliyorsa da benlerin kapatilarak girilmesinde fayda vardir.

Diger kanserler daha çok açikta çalisan kisilerde görüldügünden böyle islerle ugrasanlarin dikkatli olmalari ve günes koruyucu kullanmayi aliskanlik haline getirmeleri ve yilda bir dermatologla görüsmelerinde fayda vardir.
Tedavisi
Tedavi lezyonun sekline ve büyüklügüne göre degismektedir. Farkli tedavi sekilleri uygulansa da ana tedavi sekli lezyonun çikarilmasidir. Malign Melanomda ise kemoterapi de gerekebilir.