Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİSKİNİN YAPILIŞI
MsXLabs.org

Viski sözcüğü,yerel dilde "hayat suyu"anlamına gelen "usquebugh"dan türetilmiş.Su, turba(sadece İskoçya ve İrlanda'da bulunan bir tür bitkisel yakıt),arpa ve buğday. İşte viskinin özünde yalnızca bu dört doğal malzeme var.Bu dört malzeme önce doğayla bir dönüşüm yaşıyor.Ardından usta imbikçilerin hünerleriyle ve son olarak da karıştırıcı üstadın sanatıyla tadına kavuşuyor.İlk olarak arpa, suda birkaç gün bırakılarak filizlendiriliyor.Ardından, filizlenen arpalar,turba ateşindeki fırınlarda kurutuluyor. Malt haline gelen arpa çekiliyor ve lapa teknelerinde sıcak suyla lapalama işleminden geçiriliyor.Mayalanan bu öz,bakır imbikler içinde iki kez damıtılıyor.Alkol bakımından zengin olan göbek kısım çıkarılıp alınarak,İspanya ve Amerika'dan özel olarak getirtilen ve viskiye ayrı bir tat kazandıran meşe fıçılara doldurulup,yıllanmaya bırakılıyor.


TÜRKİYE'DE BULUNAN VİSKİLER

MALT VİSKİLER

Glenfiddich: Sekiz yıllık,armut çağrışımlı, dünyanın en çok satan viskileri arasında.
Glenmorangie: Onyıllık,26 çeşit aromayı içinde barındıran, yemek sonrasının ideal viskisi.

HARMAN VİSKİLER

Ballantine's:Kuvvetli ada maltlarının karışımı.
Black&White:Yumuşak ve genellikle gençler tarafından rağbet görüyor.
J&B:Açık renk,en popüler harman viskilerden.
Mackinlay:Hafif tatlımsı, damakta tadı en uzun süre kalanlardan.
Johnnie Walker Black Label:12 yıllık ve meşe fıçılarda bekletilmiş.

VİSKİ VE SAĞLIK
Günde 1-2 kadeh viski içildiği takdirde damar ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.Soğuk algınlığına yakalananların İskoçların yüzyıllardır yaptığı gibi viskiyi,sıcak su ve şekerle karıştırarak ilaç niyetine içmeleri önerilir.

VİSKİ SÖZLÜĞÜ
  • Malt Viski:İskoçların arpa maltından yaptıkları bir tür biranın,bakır imbiklerde ağır ağır damıtılmasıyla yapılan konsantre viski.
  • Single(tek)malt viski:Tek bir damıtevinin ürünü olan malt viski.
  • Pure(ya da "vatted")malt viski:Birden fazla damıtevinin malt viskilerinin karışımı.
  • Harmanlaşmış(Blended)viski:Malt viskilerin ve endüstriyel olarak damıtılan tahıl alkollerinin karışımıyla tadı hafifletilmiş viski.
  • Bourbon viski:Amerikalıların mısır,çavdar,buğday ve arpadan yaptıkları biraların damıtılıp,içleri yakılmış meşe fıçılarda dinlenmesiyle yapılan viski.
  • Tennesse viskisi:Bourbon yöntemiyle yapılmış,ancak fıçılara girmeden önce kömür filtresinden geçirilerek yumuşatılmış viski.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2014 08:34
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.