Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  voley1.jpg
Gösterim: 8058
Boyut:  71.9 KB
VOLEYBOL


Bir ağla ortasından ikiye ayrılmış alanda altışar kişilik iki takımla oynanan ve topu en fazla üç dokunuşla ağın üzerinden karşı alana düşürerek sayı kazanmak temeline dayanan bir top oyunu.

Oyun, eni 9 m., boyu 15 m. olan bir alanda oynanır. Ağın yüksekliği erkeklerde 2,43 m., kadınlarda 2,24 m.dir. Voleybol topunun ağırlığı 200-280 gr.dır. Takımların altışar da yedek oyuncusu vardır. Bir karşılaşma en çok beş set sürer. Üç seti alan takım maçı kazanır. Bir seti alabilmek için 15 sayı yapmak gerekir. Ancak her iki takım da 14'er sayı alırsa, takımlardan birinin seti alabilmesi için karşı takımdan iki sayı fazla alması gereklidir.

Oyun, takımlardan birinin servis atışıyla başlar. Servis değişiklerinde oyuncular yer değiştirir. Böylece her oyuncu, alandaki 6 değişik yerde oynamış olur. Oyuncular iki pas yapabilir; ancak aynı oyuncu topa arka arkaya iki kez dokunamaz. İlk olarak 1895 yılında ABD'de beden eğitimi öğretmeni William Morgan tarafından kuralları belirlenen voleybol, daha sonra özellikle 20. yüzyıl başlarında oldukça yaygınlaştı, ilk Voleybol Dünya Şampiyonası 1948'de Prag'da yapıldı ve 1964 yılında Tokyo'da Olimpiyat Oyunları arasına alındı.

Türkiye'de voleybol, 1936'da Spor Oyunları Federasyonu'na bağlandı. 1958'de federasyonlar ayrılınca, bağımsız bir federasyon oluşturdu. Türkiye'de ilk voleybol şampiyonası 1948'de yapıldı. Son yıllarda kız ve erkek voleybol takımlarımız uluslararası karşılaşmalarda oldukça başarılı sonuçlar almaktadırlar.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 2 Nisan 2016 09:22
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.