Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Volga Nehri

Rusya'da ırmak. Avrupa'nın en büyük akarsuyudur.

Uzunluğu 3.685 km., beslenme havzasının yüzölçümü 1.500.000 km2'dir. Kalinin bölgesinin kuzeyinde, Valday Platosu'nda, Seliger Gölü'nün batısında doğar, Kazan'a kadar, bazı zikzaklar dışında, genellikle doğu ve güneydoğu yönünde akar. Burada güneye döner. Kuibişev'de çizdiği büyük dirsek hariç, güney yönünde akarak Astrakan'da, çok geniş bir delta üzerinde ve birçok kollarla Hazar Denizi'ne dökülür.

Boyu 4.000 km.ye yaklaşmasına karşın, yatağının kaynak alanındaki yüksekliği birkaç yüz metreden ibarettir. Bu nedenle ırmağın eğimi çok azdır ve ortalama olarak kilometrede 7 cm., hatta bazı kesimlerinde daha da azdır. İlkbaharda eriyen karlarla kabarır ve çözülen buzları bloklar hâlinde taşır. Bu kabarma sırasında 8-12 m.ye kadar yükselir. Batı kıyıları yüksektir ve kıyısındaki kentler daha çok bu kıyıda kurulmuştur.

Alçak olan doğu kıyısındaki kentlerse ırmağın taşma alanının dışında kurulmuşlardır. Ortalama debisi 8.000 m3 olduğu hâlde, taşma sırasında bu miktar 30.000 m3'ü geçebilir. Kışın bütün çığırı boyunca donar. Donma süresi güneyden kuzeye artar (Astrakan'da 101, Kazan'da 153, Kostroma'da 160 gün). Kollarıyla birlikte 25.000 km.ye yaklaşan bir iç suyolu ağı meydana getirir.

Başlıca kolları: Tversa, Mologa, Kastroma, Unzha, Vetluga. Kama ve Samara (sağdan); Oka, Sura (soldan). Kıyısında yer alan başlıca kentler, Kalinin, Rybinsk, Yaroslavl, Kostroma, Gorki, Kazan, Kuibişev, Saratov, Volgograd ve Astrakan'dır. Aşağı çığırı balıkçılık bakımından önemlidir. Kanallarla öteki ırmaklara ve öteki denizlere bağlanmıştır. Üzerinde dünyanın en büyük göletlerinden bazıları kurulmuştur (Rybinskoye ve Kuybyshevskoye gibi).

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.