Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Pil


Bir elektrolit içine daldırılmış iki çubuktan oluşan ve kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren araç. Gerçekte akümülâtörlerin her bir gözü bir pildir. Ancak bu pil, kimyasal tepkimesi tersinir türden olan, yani boşaldığında elektrik enerjisiyle yeniden doldurulabilen bir pildir. Kapalı bir devrede bulunan bir pilin elektromotor kuvveti, pilin iç direnciyle devredeki dirence bağlıdır. Pilin açık devredeki elektromotor kuvveti E, iç direnci r ve devredeki direnç R olmak üzere, kapalı devredeki elektromotor kuvvet(u), u= ER/(r + R) formülüyle bulunur. Pil denince pratikte daha çok kuru pil anlaşılır.
Elektrokimyanın anahtarı oksidasyon ve reduksyondur. Bir malzeme okside olduğunda elektron kaybeder, yani artı yüklenir, yani daha yüksek bir oksidasyon düzeyine geçer. Benzer şekilde, redukte olan bir madde de elektron kazanır, yani eksi yüklenir, yani oksidasyon düzeyini düşürür. Diyelim ki A meddesi kolayca oksidize oluyor, yani elektron kaybetmeyi seviyor ve B’de redukte olmayı, yani elektron kazanmayı seven bir madde. Bu iki madde bir elektrolit içine yerleştirildiğinde A’dan B’ye bir devre tamamlanır. Şarj edilebilir piller, deşarj olurken normal pillere çok benzer bir şekilde çalışırlar. Ancak pil şarj edildiğinde elektronlar, pil tamamen dolana kadar, deşarjın ters yönünde hareket ederler. Böylece elektronlar A’ya geri dönmeye zorlanır ve oksidize olan A redukte edilerek, pil tekrar kullanılabilir hale getirilir. Bu basit bir işlem gibi görünse de yalnızca belirli madde ve elektrolit kombinasyonlarında gerçekleşebilmektedir.

VOLTA PİLİ


Bir elektrolite daldırılan iki çubuk arasında potansiyel farkı oluşumunu esas alan pil. Örneğin sülfirik asit çözeltisine daldırılmış çinko ve grafit çubukları bir volta pili oluşturur. Volta tarafından bulunan ilk elektrik üreteci, birbirine seri olarak bağlanmış ve aralarında sülfürik asitle ıslatılmış bez parçası bulunan bir dizi çinko ve bakır çubuklardan oluşmaktaydı.

Pil Kullanıp Dikkat Edin


1. Çocukların pillerle oynamasına kesinlikle müsaade edilmemelidir.
2. Özellikle iç dirençleri düşük pillerin (örneğin Ni -Cd türleri gibi) para, bilezik,yüzük veya diğer madeni eşyalarla kısa devre yaratması sonucunda ortaya çıkan yüksek sıcaklıklar yanıklara yol açacaktır.
3. Düğme tipi veya küçük boy pillerin yutulması halinde derhal tıbbi müdahale gereklidir.
4. Küçük çocukların oynadıkları pilli oyuncakların, pil yuvalarının emniyetli bir şekilde kapalı olduğu kontrol edilmelidir.
5. Pilleri (+) ve (-) kutuplarının kullanıldıkları cihazadogru biçimde yerleştirilmeleri son derece önemlidir.
6. Şarj edilemeyen türdeki piller herhangi bir şekilde kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır.
7. Kullanılmış piller hayatiyet kazandırmak için kesinlikle ısıtılmamalıdır.
8. Piller ateşe atılmamalı veya sökmeye çalısılmamalıdır.
9. Cihazınızdaki pillerin tamamı aynı anda değiştirilmelidir. Yeni pillerle kısmen kullanılmış piller bir arada çalıştırılmamalı ve farklı markalarda piller beraber kullanılmamalıdır. Aksi takdirde pillerin akma ihtimali çoğalacaktır. Bu ise cihazın arızalanmasına ve çevre kirliliğine yol açacaktır.
10. Şarj edilebilir pil ve batarya bloklarının özel durumlar haricinde 0°C'nin altında ve 40°C'nin üstündeki sıcaklıklarda şarj edilmeleri tavsiye edilmez.

Kullanım Ömrünü Tamamlayan Piller


Bünyelerinde civa, kursun, kadmiyum gibi zehirli maddeler bulunduran her türlü piller, insan sağlığının korunması bakımından çevreye rasgele atılmamalıdır. Piller faal haldeyken ve depolama esnasında bu maddenin dışarıyla temas etmesi mümkün olmadığından, çevreye herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak hizmet süresini tamamlamış piller ve batarya bloklarının ne şekilde işlem göreceği çok önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.
1. Piller ve batarya blokları toprağa gömülmemelidir. Her ne kadar pillerin dıs kabı çelikse de, bir süre sonra çürüme nedeniyle bu kap delinecek, neticede kadmiyum maddesi toprağa geçecek ve toprağı zehirlediği gibi, yer altı sularına da karışarak aynı zehirli etkiyi gösterecektir.
2. Piller ve bataryalar akarsulara,göllere ve sıg denizlere dökülmemelidir.
3. Piller ve bataryalar yakılarak imha yoluna gidilmemeli ve ateşe atılmamalıdır. Bu gibi durumlarda piller patlayabileceği gibi, çok zehirli olan kadmiyum oksit vb gazı da çevreye yayılacaktır.
4. Piller ve batarya blokları basınç altında ezilmemeli, sökülmemeli ve başkaca fiziksel veya kimyasal isleme tabi tutulmamalıdır. Yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı kullanılmış pillerin rasgele hurdacılara satılması da doğru değildir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2016 22:05
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.