Arama

Aslan (Panthera leo) - Tek Mesaj #7

Lara4 - avatarı
Lara4
Ziyaretçi
28 Haziran 2011       Mesaj #7
Lara4 - avatarı
Ziyaretçi
Aslanlar

Özellikleri
Geniş alınlı, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarımtrak kısa ve yatık tüylüdür. Kuyruğunun ucu püsküllüdür. Erkek aslanın başının etrafı uzun ve güzel bir yele ile süslüdür. Omuzlarının üzerine kadar dağılan bu perçem, kızdığı zaman kabarır.Çok güçlü ve cesur olduğundan dolayı hayvanların kralı olarak adlandırılır.Kaplandan sonra en büyük ve en güçlü kedidir.

Beslenme
Aslanın dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülü olduğundan, yalarken avının derisini ve iri kemiklerin etini sıyırır. Bu dehşetli hayvan, pençesi ile avladığı canlı hayvanlarla geçinir. Kendi avından karnını doyurunca geriye kalanı terk edip, bir daha o leşi yemez.

Üreme
Çiftleşme mevsimleri değişiktir. Dişi aslan çiftleşmeden 108 gün sonra 3-4 (bazan altı) yavru doğurur. Yavrular gözleri açık doğarlar. Yavrularını üç ay emzirir. Önceleri baş ve ayakları benekli sırt ve kuyrukları enine çizgilidir. Zamanla bu lekeler kaybolur. Anne ve babaları tarafından üç yaşına kadar korunarak yetiştirilirler. Üç yaşını dolduran erkek yavruların yeleleri çıkmaya başlar, yedi yaşında olgunlaşırlar.

Yaşam şekli
Erkek aslanlar yeni bir dişi ile beraber olunca, eğer dişinin o erkek aslandan baska yavrusu varsa, yeni beraber olduğu erkek aslan o yavruları öldürür, nedeni ise yavrunun sorumluluğunu almak istememesi, ayrıca erkek aslanlar yalnız ve aç olmadıkları sürece asla avlanmazlar, avı dişi aslanlar gerçekleştirir buna rağmen avı önce erkek aslanlar yer. Ayrıca bir günde 52 birleşme yaşarlar.

Dağılımı
Afrika, Arabistan, İran ve Hindistan bölgelerinde yaşar. 2 m uzunlukta, 1 m yüksekliktedir; erkeği 250 kg, dişisi ise 150 kg ağırlığındadır. Ömrü 15-20 senedir.


Alıntıdır.