Arama

Firavun Nedir? - Tek Mesaj #3

jaws - avatarı
jaws
Ziyaretçi
30 Haziran 2011       Mesaj #3
jaws - avatarı
Ziyaretçi
Alm. Pharao (m), Fr. Pharaon (m), İng. Pharaoh. Eski Mısır hükümdarlarına verilen isim. Mısır’a hakim olan 26 firavun sülalesi vardı. Her sülalede çeşitli firavunlar asırlarca hükümdarlık etti. Çoğu insanları kendilerine taptırdı. Musa aleyhisselam zamanındaki firavun, tanrılık idddiasında bulundu. Kendisine secde etmeyenlere ve Musa aleyhisselama inananlara işkence ve zulümler yaptı.

Bu firavun dört yüz sene yaşamış, bir defa başağrısı görmemişti. Eğer bir defa başı ağrısaydı, bu saygısızlık hatırına gelmezdi. Musa aleyhisselam Tur Dağında Allahü teala ile nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde konuştu. Mısır’a gelip Firavun’u dine davet etti. Firavun kabul etmedi. Yanındaki veziri Haman’a sordu. O da; ’Musa, büyük sihirbazdır. Bizi aldatıp, memleketimizi elimizden almak istiyor.’ dedi. Böylece Firavun’un imana gelmesine mani oldu ve iman eden hanımı asiye’nin de şehid olmasına sebeb oldu.

Musa aleyhisselamın mucizelerine Firavun inanmadı, kafirlerin suları kan oldu, kurbağa yağdı, cilt hastalıkları oldu. Üç günlük karanlık devam etti. Firavun bu mucizeleri görünce korktu. Musa aleyhisselam ile inananların Mısır’dan gitmesine izin verdi. Sonra Firavun bu iznine pişman oldu. Askerlerle arkasına düştü. Kızıldeniz’in Süveyş kısmında askerleri ile birlikte boğuldu. Firavun’un, Musa aleyhisselama ve ona inanan kimselere karşı yaptığı işler hakkında Bakara, Kasas, Taha, Şuara, Tahrim, Gafir (Mü’min), A’raf, Yunus, Zuhruf, Duhan, İsra, Saffat, Ankebut surelerinde bilgi verilmektedir. Kur’an-ı kerimin Yunus suresi 92. ayet-i kerimesinde mealen; ’(Ey Fir’avn!) Senden sonra geleceklere ibret için, bugün senin bedenini (cansız olarak) kurtarıp (sahilde) bir tepeye atacağız.

İşte insanlardan bir çoğu, hakikaten ayetlerimizden gafildirler.’ buyrulmaktadır. Üç bin seneden fazla bir zaman önce ölen Firavun’un cesedi, Kur’an-ı kerimin mucizesi ve tam bir ibret vesikası olarak vücudu hiç bozulmamış, etleri çürümemiş ve tüyleri dahi dökülmemiş şekilde ve secde eder vaziyette bulunmuştur. Şimdi Londra’daki British Museum’da teşhir edilmektedir.