Arama


Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #4
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Antirrhinum (Aslanağzı)

Bilimsel Sınıflandırma
 Âlem: Plantae
 Bölüm: Magnoliophyta
 Sınıf: Magnoliopsida
 Takım: Polemoniales
 Familya: Scrophulariceae
 Cins: Antirrhinum sp.

1. Genel Özellikleri
Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bir bitkidir. Tek yıllık, çok yıllık otsu ve odunsu karakterleri bulunan bitkilerdir.

FotoC49Fraf191AslanaC49FzC4B1bitkisi

Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkmaktadır ya da sürgün ucunda salkımlar halinde sıralanmıştır. Çift dudak yapısına sahip olması nedeniyle aslanağzı ismini almıştır. Bu bitki grubunun değişik renkte ( pembe, beyaz, kırmızı, sarı, bakır rengi, eflatun ) çiçekleri vardır. Aslanağzı bitkisi uzun zaman çiçek açmaktadır.
2. Üretimi
Tohumlar eylülde veya mart aylarında kasalara ya da yastıklara atılır. 6 – 8 cm boya ulaşınca fideler şaşırtılır. Fideler mart veya nisan başında bahçede bulundurulacakları yere dikilir. Ilıman iklim şartlarında sonbaharda ekilen aslanağızları tohum ekiminden 7 – 10 hafta sonra çiçeklenmeye başlar.
3. Ekolojik İstekleri
Aslanağızları güneşli yerlerden, gevşek geçirgen ve besin maddesi yönünden zengin, iyi gübrelenmiş, kireçli topraklardan hoşlanır. Bitkiler dikkatli sulanmalı, çok fazla nemli bırakılmamalıdır.
4. Peyzajda Kullanımı
Uzun süre çiçekli kaldığı için park ve bahçelerde aranılan bitkilerdir. Yazın açan çiçekleri ile ortamı renklendirir. Balkonlarda, teraslarda ve saksı içerisinde rahatlıkla kullanılır. Bodur formda olanları bordür bitkisi olarak kullanılmaktadır. Dikim esnasında fideler arasında bulundurulacak aralık ve mesafe 20 - 25 cm’dir.
5. Önemli Türleri


Antirrhinum majus
Bir yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri uzun salkım şeklinde, yalınkat ve katmerli kırmızı, pembe, sarı, beyaz ve karışık renkte olabilmektedir.
FotoC49Fraf192Antirrhinummajus

Tohumlar şubat ayında ekilir. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 5 – 6 ay kadardır. Tohumlar genellikle kasalara atılır. Tohumların üzerine kapak atılamaz. Tohumların üzerine hafifçe bastırılır. Tohumların ekiminden sonra kasalar çökerten hastalığına karşı ilaçlanır. Tohumlar 21 0 C’de 12 günde çimlenir. 5 – 7 hafta sonra doğrudan satış kaplarına şaşırtılabilir. Uzun gün bitkisidir. Eğer tohumlar çok erken ekilecek olursa aydınlatma yapılmalıdır.
6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Genç bitkilerin pythium ve rhizoctonia karşı ilaçlanması önemlidir. Ayrıca mildiyö, külleme,aslanağzı pası, yaprak ve sap hastalığı en çok karşılaşılan problemlerdir.

Kaynak



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.