Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
14:18, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 14:18
Arama
MaviKaranlık Forum
Un Üretim Teknikeri
-
Tek Mesaj #1
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
6 Temmuz 2011
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
UN ÜRETİM TEKNİKERİ
TANIM
Başta buğday olmak üzere, tahılların ve taneli ürünlerin (baklagiller) öğütülmesi, unun depolanması, pazarlanması işlerinde ve değirmenlerin yönetiminde çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Değirmene alınacak tahılın istenen kalitede olup olmadığını kontrol eder,
- Değişik nitelikteki tahılların hangi oranlarda karıştırılacağını belirler,
- Tahılın öğütülerek değişik nitelikte un elde edilmesini sağlar,
- Unun depolanmasını ve pazarlanmasını sağlar,
- Değirmenin bakımını ve onarımını yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Değirmende kullanılan üretim aletleri,
- Kül fırınları,
- Nem fırınları,
- Sedimantasyon (un proteinlerinin kalitelerini ölçer).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Un Üretim teknikeri olmak isteyenlerin,
- Ortalamanın üzerinde genel yeteneğe sahip,
- Üst düzeyde mekanik yeteneğe ve şekil algısına sahip,
- Ticarete ilgi duyan,
- Başkalarını yönetebilen
kimseler olmaları beklenir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Un Üretim teknikeri un fabrikalarında görev yapar. Ortam genellikle gürültülü ve unludur. Un Üretim teknikeri birinci derecede buğday ve un malzemesi ile ilgilidir. Yöneticilik görevi teknisyenlerle, işçilerle ve müşterilerle etkileşimi gerektirir. Çalışmalar tam gün sürer, gerektiğinde gece de çalışılabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde unlu mamuller çeşitlenerek artmaktadır. Daha önceleri un denince akla hemen ekmek gelirken bugün unlu mamullerin çeşitleri de akla gelmektedir. Dolayısıyla bu unlu mamul çeşitlerinde kullanılan unun özellikleri de çeşitlenmektedir. Değirmencilikte de değişiklik ve çeşitlenme, gelişen teknolojiye uygun olarak farklılaşmaktadır.
Günümüzde un fabrikaları çoğalmakta ve un fabrikalarının içinde değirmenler de çeşitlenmektedir. Ülkemizde sayısı 700 civarında olan değirmenlerde değirmen teknikerleri görev yapabilirler. Dolayısıyla, taneli ürünlerin öğütülmesi, kalite kontrolü, depolanması, pazarlanması ile un değirmenlerinin bakımı ve işletmelerin yönetiminde de çalışabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Un Üretimi Teknolojisi” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bölümlerinden mezun olanlar “Un Üretim Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi iki yıldır.
Eğitimde; Matematik, Kimya, Fizik, Hububat Bilgisi, İstatistik, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Ambar Zararlıları, Un Üretimine Giriş, Değirmen Makineleri, Depolama Tekniği, Gıda Mevzuatı, Öğütme Tekniği, Diyagram Tekniği ve Hububat Mamulleri Kalite Kontrolü dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
“Un Üretim Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Gıda Mühendisliği lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Ekmekçi, Unlu Mamuller Teknikeri, Gıda Teknolojisi Teknikeri, Değirmencilik.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İsteyen ve durumu uygun olan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunun her yıl belirlenen kredilerinden yararlanabilirler.
Öğrenimini tamamlayan bir kişi işe ilk başladığında asgari ücretin yaklaşık iki katı ücret alır ve daha sonraki yıllarda bu ücret yükselebilir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Kaynak: İşkur
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Cevapla
Kapat
Saat: 14:18
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...