Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Suffa Nedir?
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi & Vikipedi

Sofa kelimesinin aslıdır ve
Peygambe­rimizin Mekke'den Medine'ye göç edin­ce, Medine'de inşa ettirdiği Mescid-i Nebevi’ nin duvarına bitişik olarak kurdurduğu hurma dallarıyla örtülmüş gölgeliğe denir. Bu, Peygamberimizin Mekke'den, Medine'ye hicretinden sonra yaptığı ilk işlerden birisidir. Aynı zamanda suffa, yatılı eğitim kurumu olarak görev görmüştür.
Bu gölgelikte; Medine'de akrabası, evi bulunmayan, ailesi olmayan, bekâr, ticaret, sanat, tarım veya başka bir meslekle uğraşmayan ve genelde genç insanlar kalırdı. Bu suffada ka­lanlara "Ashab-ı Suffa' yani "suffa arkadaşları" dendi.

Suffa Eğitimi

Bu suffa İslam tarihinin ilk yatılı okulu idi. Bu okulun başöğ­retmeni de Hz. Muhammed (S.A.V.) idi.
Suffa, gündüzlü ve yatılı olarak Müslümanlara hizmet veren ve tüm masrafları varlıklı kişilerce karşılanan bir eğitim kurumu idi. Suffa'daki eğitim faaliyeti peygamber mescidi olan "Mescid-i Nebi"den bağımsız değildi. Burası tüm mesaisini ilim tahsiline adamış ya da zaman zaman ilim öğrenmeye gelen müslümanlarla dolup taşardı.
Bu suffanın İslam tarihinde önemi çok büyüktür. Bu suffadan birçok büyük âlim yetişmiştir. Ebu Hüreyre (en çok ha­dis rivayet eden sahabi), İbn-i Mes'ud, Bilal Habeşi, Selman Farisi, Ebu Zerr gibi ünlü isimler bu suffanın mensuplarındandır.
Mescid-i Nebi'deki ilim faaliyeti sonraki camilere de örnek olmuştur. Pek çok yerde camiler bir ilim merkezi haline gelmiştir. Mısır'da bulunan Amr Camisi ve Ezher Camisi, Şam'da bulunan Emeviye Camii, Bağdat’ta bulunan Mansur Camisi bu türün en seçkin örnekleridir. Endülüs'teki Kurtuba Camii sadece Müslümanlara değil pek çok Avrupalıya da ilim irfan yuvası olarak hizmet etmiştir.

Ashab-ı Suffa

Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından Mescid-i Nebevi'nin duvarına bitişik olarak kurulmuş olan ve "suffa" adı verilen gölgelikte yaşayan, genellikle genç ve bekar insanlar grubuna verilen addır.
Bu kişiler Medine'de ailesi olmayan, ticaret, sanat, ziraat ve başka bir mesleği olmayan sadece suffada yaşayıp İslam'ı öğrenmeye çalışan insanlardır. Vakitlerini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (
S.A.V.) çevresinde geçirir ve ondan öğrendikleri ayetleri hemen ezberlerlerdi; Kur'an ve Sünnet öğrencileriydiler. Bir yere İslam'ı öğretmek için öğretmen gönderileceği zaman onların aralarından seçilirdi.
Ebu Hureyre de suffada yetişmiş kişilerdendir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!