Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
18:09, 3 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 09 Aralık 2025 - 18:12
Arama
MaviKaranlık Forum
II. Faysal
-
Tek Mesaj #1
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Temmuz 2011
Mesaj
#1
Ziyaretçi
II. Faysal
Faysal II
Doğum: 2 Mayıs 1935, Bağdat
Ölüm: 14 Temmuz 1958, Bağdat
Irak kralı (1939-1958).
I. Faysal'ın torunu, Kral Gazi'nin tek oğlu ve halefidir.
Yükseköğrenimini Harrow'da tamamladı. 1953'e kadar yerine dayısı Abdülilah naiplik etti. Bağdat Paktı onun döneminde kuruldu. 1958 Temmuzu'nda gerçekleştirilen ayaklanma sırasında öldürüldü.
1939'da babasının ölümü üzerine henüz dört yaşındayken kral ilan edildi. Yaşının küçük olması nedeniyle ergenlik çağına kadar (1953), amcası, Hicaz’ın eski kralı Ali’nin oğlu Prens Abdülilláh kral naipliğine getirildi. 1941'de bir darbe ile hükümeti ele geçiren Alman yanlısı Raşid Ali Geylani'ye karşı amcası ile kraliyet ailesine yakın Nuri Said Paşa'nın düzenledikleri karşı darbe başarısızlıkla sonuçlanınca önce Kuveyt'e ardından İngiltere'ye kaçırıldı. Sonunda İngiltere'nin askeri müdahalesiyle devrilen Raşid Ali Geylani'den sonra annesiyle ülkesine dönebildi.
1953 yılında Kral II. Faysal 18 yaşına gelip gerçek anlamda yetkileri kendi ele alması açısından önemli idi (dedesi I. Faysal gibi hastalıklı bir yapıya sahipti.) II. Faysal ile birlikte Irak'ta İslam öncesi Mezopotamya tarihi değerlerinin yüceltildiği ve yeni bir ulusal kimlik oluşturmak açısından kullanıldığı bir rüzgar esmeye başladı. Ancak I. Faysal'ın 1921 yılında işbaşına gelmesinden itibaren geçen otuz yılda farklı yollar denenerek ulaşılamayan ulusal kimlik bu yaklaşımla da kazanılamadı.
Faysal, 1957'de Osmanlılar'ın son hükümdarı Sultan Vahideddin'le Halife Abdülmecid Efendi’nin küçük torunu olan Mısır Prensesi Fazıla İbrahim ile nişanlandı. Halk tarafından oldukça sevilmesine rağmen, 14 Temmuz 1958'de Abdülkerim Kasım liderliğinde gerçekleşen hükümet darbesi sırasında diğer kraliyet ailesi üyeleriyle beraber öldürüldü.
Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 18:12
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...