Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Temmuz 2011       Mesaj #144
Avatarı yok
Yasaklı
Bilim Adamları Ciddiyetle Çalışan Zanaatkarlar Olarak Tasvir Ediliyor

Bilim, ciddi adamların uğraştığı ciddi bir zanaatkarlık işinden mi ibaret? Serbest Radikaller (Free Radicals) kitabının yazarı Michael Brooks'a göre bilimin bu sıkıcı saygıdeğerlik algısı değişmek zorunda.

Brooks'a göre, İkinci Dünya Savaşından sonra bilime bir makyaj yapıldı ve Coca-Cola, Disney ya da Mcdonalds gibi işlevi olan bir şeye dönüştürüldü.

Savaşın yükseldiği yıllar, aynı zamanda bilimin de saygınlığını artırdığı zamanlardı. Penisilin ve radar kitleleri ölümden ve savaşın etkilerinden korurken bilime karşı, kitleler nezdinde korku ve saygı karışımı bir algı oluşmasının nedeni ise atom enerjisinin yıkıcı etkisidir.

Fizikçi Brooks, bilim adamlarının zanaatkarlar gibi yaşamaya devam edemeyeceğini savunuyor.

Yazara göre bilim adamları bu saygınlık zincirinden kurtulup keşifci ve asi asıllarına geri dönmeli.

Bilim adamları bugün, kendilerinden yardım istenmesini bekleyen çağımızın keşişleri olarak düşünülebilir, Brooks'a göre.

Brooks büyük bilim adamlarının ise keşifciliklerini artırmak için birçok şeyi göze alıp, ilaçlar aldıklarını, çılgın fikirlerinin peşinden gittiklerini ve hem kendileri hem de başkaları üzerinde deneyler yaptıklarını söylüyor.

Bilim adamlığı; sık sık toplumun kibarlık kurallarını çiğneyen, kutsal olanı tanımayan ve otoriteye boyun eğmeyen bir yapıyı gerektiriyor.

Bilim tarihi, Galile'nin Papa'ya karşı çıkması ve Newton'ın Eski Ahit'e karşı tutumu gibi pek çok örnekle dolu.

BBC'nin radyo programı Today'e konuk olan bilim adamı Sir Paul Nurse de, bilimin bilgi üretimindeki geleneksel kilit rolünü, yaşam kalitemizi artırıp, ekonomik büyümeyi hızlandırmadaki payını öne çıkardı.

Nurse, İngiltere gibi ileri toplumların, ucuz işgücü üzerine yaslanma imkanlarının olmadığını ve ekonomik büyüme için yeni buluşları, yenilikleri desteklemesi bunun için de bilime daha fazla önem vermesi gerektiğini söylüyor.


Kaynak:BBC Türkçe(05 Temmuz 2011,17:43)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.