Arama

Piyale Paşa - Tek Mesaj #1

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
14 Temmuz 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Piyale Paşa

Ad:  2.JPG
Gösterim: 806
Boyut:  61.8 KB

(d. Tolna, Macaristan - ö. 21 Ocak 1578. İstanbul)
Osmanlı devlet adamı.

1554-68 arasında kaptanıderyalık yapmış. Akdeniz'de önemli deniz seferleri yönetmiştir. Devşirme olarak saraya alındı ve Enderun'da yetişti. Kapıcıbaşılığa kadar yükseldi. 1554'te Gelibolu sancakbeyliğiyle kaptanıderyalığa getirildi. Fransa'nın Osmanlı Devleti'nden yardım istemesi üzerine ertesi yıl Turgut Reis'le birlikte Akdeniz’e açıldı. İtalya'nın güneyindeki Reggio Kalesi’ni, ardından Fransız donanmasıyla birleşerek Elba Adasını aldı. Daha sonra da Cezayir kıyısındaki Oranı ve Tunus kıyısındaki Bizerte'yi ele geçirdi (1557). 1558’de Balear Adalarının en büyüğü olan Mayorka’ya bir baskın düzenleyerek çok sayıda köy ve kasabayı yağmaladı. Bu başarısından dolayı I. Süleyman (Kanuni) tarafından Cezayir beylerbeyliği payesiyle paşalık verilerek ödüllendirildi.

Müttefik Hıristiyan donanmasının Cerbe Adasını işgali üzerine Piyale Paşa 1560'ta yeniden Akdeniz'e açıldı. Turgut Reis’le birlikte adayı geri alarak büyük bir zafer kazandı. Ardından II. Selim'in kızı Gevherhan Sultan'la evlenerek (1562) saraya damat oldu. 1565'te Malta seferine çıktı. Turgut Reis'in öldüğü bu seferde Serdar Kızıl Ahmedlü Mustafa Paşa’yla düştüğü anlaşmazlığın da etkisiyle başarısızlığa uğradı. 1. Süleyman, Zigetvar Seferi’ne çıkmadan önce Piyale Paşa'yı Sakız (Khıos) Adasının alınmasıyla görevlendirdi. 14 Nisan 1566'da Sakız'ı kesin olarak Osmanlı egemenliği altına alan Piyale Paşa 1568’de ıı. Selim tarafından üçüncü vezirliğe getirildi.

Piyale Paşa, Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa'nın muhalefetine karşın, Divan-ı Hümayun'da Kıbrıs'a sefer yapılmasını savunan Lala Mustafa Paşa’yı destekledi. 15 Mayıs 1570'te başlayan ve Lala Mustafa Paşa'nın serdar atandığı Kıbrıs seferine donanma komutanı olarak katıldı. 1571’de ikinci vezirliğe yükseltildi. 1573’te Kaptanıderya Kılıç Ali Paşa ile birlikte serdar olarak Puglia seferine çıktı Puglia kıyılarını vurarak geri döndü.

Savaşlarda aldığı ganimetlerle büyük servet sahibi olan Piyale Paşa, Mimar Sinan’a İstanbul'un Kasımpaşa semtinde kendi adıyla bilinen camiyi yaptırmıştır.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 14 Mayıs 2017 00:57
🌘 🚀