Arama

Fetret Devri - Tek Mesaj #7

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Temmuz 2011       Mesaj #7
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fetret Devri ya da Fasılai Saltanat


Osmanlı Devleti'nde, Yıldırım Bayezid'in Ankara Savaşı'nda (1402) Timur'a yenilerek tutsak düşmesinden sonra ortaya çıkan iktidar boşluğu dönemi (1402-1413).

Yıldırım Bayezid ile iki oğlunun (Musa Çelebi ve Mustafa Çelebi) tutsak düşmesinden sonra, diğer oğullarından Süleyman Çelebi Çandarlı Ali Paşa ile birlikte Edirne'ye; Çelebi Mehmed (I. Mehmed) Amasya'ya; İsa Çelebi de Karesi'ye (Balıkesir) çekildiler. Timur'un Anadolu'dan ayrılmasından sonra Bayezid'in oğulları arasında taht mücadelesi başladı. Edirne'de padişahlığını ilân eden Süleyman Çelebi, Hristiyanlardan büyük destek gördü ve Trakya'ya egemen oldu. Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'ya yerleşen Çelebi Mehmed ise Türk âyan, loncalar ve Sünnî tarikatlardan destek gördü.

Fetret Devri'nde kardeşler arasında zaman zaman değişen ittifaklar ortaya çıktı. Bu mücadeleler sırasında mevcut durumdan yararlanmayı bilenÇelebi Mehmed, 1405'te İsa Çelebi'yi, 1411'de Süleyman Çelebi'yi, 1413'te de Musa Çelebi'yi öldürterek Osmanlı topraklarına egemen oldu. Bütün yörelerde egemenliğini kabul ettirdi ve Osmanlıların birliğini yeniden sağladı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Baturalp; 11 Ocak 2017 02:05