Arama

Ekmek Hakkında Her şey - Tek Mesaj #10

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
16 Temmuz 2011       Mesaj #10
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Ekmek

Genellikle, buğday unundan yapılan çok önemli bir besin. Ayrıca, mısır ve çavdardan da yapılır. Ekmeğin tarihi çok eskiye dayanır. İ.Ö. 3500 yıllarında, Mısır'da Teb kentinde ekmek yapıldığı, ele geçen kabartma resimlerden anlaşılmaktadır. İncil'de de mayalı, mayasız ekmekten söz edilmesi, ekmeğin tarihinin bir hayli eski olduğunu gösterir. Ekmek, protein bakımından düşük olmakla birlikte, içinde karbonhidrat, "B 1" vitamini ve demir bolca bulunur. Ekmeğin yapımı çeşitli ülkelerde değişir: Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi, Meksika ve Güney Amerika ülkelerinde mısırdan, İskoçya'da yulaf ve arpa, Çin ve Japonya'da pirinç unundan yapılır. Ekmek,mayalı ve mayasız olmak üzere ikiye ayrılır. Mayalı ekmek hafif, kabarık, delikli ve lezzetlidir. Mayasız ekmek sert ve kuru olur. Ekmek çeşitleri her bölgeye ve insan zevklerine göre değişir. Başlıca Türk ekmekleri; somun, fodla, francala, pide, tayın (asker ekmeği), tepsi ve yufka ekmeği diye adlandırılır.