Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar deniz seviyesindeki açık hava basıncı en fazla kaç olur ?

AÇIK HAVA BASINCI

Maddenin üç halinden biri Gaz’-dır. Gaz konusu incelenirken, içinde yaşadığımız yaşamımızı borçlu olduğumuz hava bizi en çok etkileyen ve ilgilendiren gaz madde olmuştur. Havanın varlığını doğrudan anlayamayız. Ancak bazı deney ve olaylar sonucu varlığını anlayabilir, ispat edebilir ve ortaya çıkarabiliriz.
ÖRNEK: Elimizi yüzümüze doğru salladığımızda bir serinlik hissederiz. Sıcak bir havada serinlemek için yelpazelendiğimiz zaman yüzümüze çarpan hava vasıtasiyle serinleriz vb.. olaylar bize havanın varlığını gösterir. Yeryüzünü saran (etrafımızı) havayı açık hava diye tanırız ve bunun yaptığı basınca da açık hava basıncı deriz.

Açık hava basıncı, havanın yüksekliği ile değişir. Deniz seviyesinde en büyüktür. Yukarılara doğru çıkıldıkça azalır. Dağların tepelerine çıkıldıkça baş dönmelerine ve kulak uğultularına açık hava basıncının azalması neden olur.

Açık hava basıncını çok basit bir örnekle şöyle açıklayabiliriz: Bir hamal, sırtına konulan yük ne kadar ağır olursa o derece zorlanır, yük ne kadar hafifletilirse, o derece rahatlar. Açık hava basıncını da buna benzetebiliriz. Şöyle ki: Deniz seviyesi açık hava basıncının en alt noktasıdır. Burada bulunan bir kimse bütün hava tabakasını üstünde tutar ve bunların ağırlığı altında kalır. Bulunduğu yerden yükseklere doğru çıktıkça üzerindeki hava tabakası azaldığından ağırlığı da azahr ve bu kimseye etki eden basınç da azalır.

Kaynak
Sen sadece aynasin...