Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Temmuz 2011       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

tel şeklindeki cisimlerin esnekliginden teknolojide nasıl yararlanılır

Dinamometre(yaylı terazi),yaylı müzik aletleri... gibi araçlar katıların esnekliğinden yararlanılarak yapılmıştır.

Alıntı

şarkı söylerken sesimiz nasıl oluşur

Şarkı söylendiğinde oluşan ses=>ses telleriyle havanın etkileşimi sonucunda gerçekleşiyordur.Nefes borusunun en üst kısmında ses tellerini de içine alan kıkırdak dokulu gırtlak (larinks) bulunur Bunun Sağ ve solunda iki adet ses teli vardır Bu ses telleri hareketli olup, birbirlerine doğru yaklaşıp ayrılırlar. Nefes alıp verme sırasında yanlara doğru açılırken konuşma ve şarkı söyleme sırasında birbirlerine doğru yaklaşır ve titreşirler.Sesin oluşumunda rol oynayan anatomik yapılar akciğerler, diyafram, gırtlak ve ses telleri ile buna benzer anatomik yapılardır(çene, dudak, dil ,damak vsvs gibi...)

Alıntı

Ya ses dalgalarının maden yataklarının belirlenmesinde kullanımını açıklar mısınız?

Ses dalgaları, maden yataklarının yerlerini tesbit etmek için kullanılmaktadır Bunun için de sesin yansıma özelliğinden yararlanılır.

Alıntı

ses dalgalarının sanayi de kullanımı ( metalde çatlak olup olmadığını anlamak )

Sanayi sektöründe metallerde çatlak olup olmadığı ses dalgaları yardımıyla anlaşılmaktadır.Araba ve benzeri ulaşım araçlarının güvenliği bu yöntemle sağlanır

Alıntı

ses hangi alanlarda kullanılır.

Alıntı

sesten teknolojide nerelerde yararlanılır

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ses nerelerde kullanilir? ornegin........

-Yunuslar ve balinalar sesin suda yayılması sayesinde değişik sesler çıkararak haberleşirler. Yarasalar gönderdikleri ses dalgalarının cisimlere çarparak geri dönmesi sayesinde cisimlerin yerlerini tespit ederler.
-Sesin suda yayılmasından esinlenilerek sonar adlı cihazlar icad edilmiştir.Sonarlar sayesinde denizaltılar,diğer gemileri ya da su altındaki herhangi bir engeli tesbit edebilirler.Aynı şekilde balıkçılar bu cihazla, balıkların yerlerini tesbit edebilirler.
-Bazı güveler de yüksek frekanslı değişik sesler yayarak ,yarasaların yer belirleme sistemlerini karıştırıp,onlara yem olmaktan kurtulabilirler
-Teknolojik gelişmelerin merkezinde,kısacası hemen her yerde ses vardır.(Televizyon,bilgisayar,uçak,helikopter vsvs gibi)
-Teknolojiye bağlı olarak daha az ses çıkaran,gürültüyü önleyici sistemlerde geliştiriliyordur.mesela çift cam sistemleri,duvarlar arasında ses yalıtımı yapan köpüklerin konulması vsvs gibi...